A jászvásári római katolikus egyházmegye labdarúgócsapata nyerte a Calix Sacerdotum kupát

0
667

A Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye papjainak teremlabdarúgó csapata ötödik alkalommal nyerte meg az augusztus 29-31. között Nagyváradon megrendezett Calix Sacerdotum kupát, és jövőre, februárban képviseli Romániát a papok labdarúgó-Európa-bajnokságán – nyilatkozta Claudiu Roznovszky szervező.

Az idén hatodjára megszervezett döntőt a Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye csapata és a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye csapata vívta. A harmadik helyen a Kolozsvári Görögkatolikus Egyházmegye csapata végzett, a negyedik helyen pedig a házigazda Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye. A győztesek kupákat és érmeket kaptak.

,,Nagyon versenyképes esemény volt, a korábbi évekhez képest kellemes meglepetésekkel, például a házigazdák csapata lepett meg mindenkit, idénre sokat fejlődtek. A csúcson ugyanaz a győztes sok éve, az dobogón a sorrend egy kicsit változott, tavaly a kolozsváriak voltak a másodikak, idén egy helyet lefelé csúsztak. A Nagyváradi Egyházmegye lett a verseny kellemes meglepetése” — mondta Roznovszky.

Közel 100 római katolikus és görögkatolikus pap az ország minden részéből, 10 csapatban vett részt a Calix Sacerdotum fedettpályás labdarúgóverseny 6. kiadásán Nagyváradon. A versenyre Bors község sportcsarnokában került sor, és 29 mérkőzést játszottak 5+1 fős csapatokban. A papok hat római katolikus egyházmegyét — Nagyvárad, Szatmárnémeti, Gyulafehérvár, Iași, Bukarest és Temesvár — és négy görögkatolikus egyházmegyét — Nagyvárad, Máramaros, Lugoj és Kolozsvár — képviseltek.

A versenyt a Román Sportklubok Szövetsége szervezte, Sorin Manta sporttanár és a kupa szervezője, Claudiu Roznovszky közreműködésével. Az egyesület azért javasolta a verseny megszervezését, hogy a sportot mint az emberi és társadalmi fejlődés eszközét az emberek figyelmébe ajánlja. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a sportolás fontosságára az ország egyházmegyéinek/plébániáinak papjai, fiataljai és gyermekei körében.

A szervezők szerint ,,a Calix Sacerdotum célja, hogy a sportot élettapasztalattá tegye a papok számára, akik így beilleszthetik az egyes egyházmegyék lelkipásztori programjaiba és különösen az egyes plébániák tevékenységeibe, ezt az eddig meglehetősen elhanyagolt területet”.

Forrás: Episcopia Româna Unita cu Roma Greco – Catolica Oradea / AGERPRES

Fordította: Cziple Hanna-Gerda