Mozgás, mozgás, mozgás mindenkinek

0
700

Nyári szünet után újrakezdték az Alzheimer Café nevű, kávézással, beszélgetéssel egybekötött kolozsvári találkozássorozatot augusztus 31-én, szerdán du. 5 órakor a Főtér 15 szám alatt, a Szent Mihály-plébánia hittantermében.

Az Alzheimer Café augusztusi, új évadot nyitó találkozásának meghívottja Apró Rozália gyógytornász volt, aki a Gerincvédelem a hétköznapokban témájáról tartott sok hasznos gyakorlattal egybekötött eligazítást.

A találkozást Madaras Kata pszichológus, a sorozat házigazdája vezette be, Berszán Lídia egyetemi tanár, a program mentora tapasztalatokat osztott meg, ami a résztvevőket is megnyitotta, őszintén meséltek saját helyzetükről, a beteg hozzátartozó ellátásának testileg-lelkileg megterhelő mozzanatairól.

Ezek után a meghívott szakember néhány szemléletes rajzban ábrázolta az egészséges gerincet és leggyakoribb elváltozásait, majd a jelenlevők együtt gyakorolták állva és ülve, hogyan korrigálják leggyakoribb tartási hibáikat, amelyek hosszú távon komoly fájdalmakhoz vezethetnek.

Apró Rozália a beteget ápolóknak néhány, a beteget jól emelő mozdulatot is megmutatott, majd a legkülönbözőbb fizikai állapotban levő gondozóknak is használható mozdulatokat, gyakorlatokat, lazítást tanított.

Szó esett arról, az Alzheimeres, demens beteg számára is nagyon fontos az önálló mozgás, akár ülve, fekve végzett néhány nyújtózás is: a passzív tornáztatás mellett minden önálló mozdulat egyben valamilyen szinten az agyat is stimulálja. A gondozó, de ma már bárki alapvető szükséglete a rendszeres mozgás, torna, megelőzési és karbantartási céllal. Sokkal mozgásszegényebb, ülő jellegű életmódot folytat fiatal és idős, amibe szinte létszükséglet rendszeresen beiktatni legalább néhány, otthon elvégezhető mozdulatot. Akinek pedig már súlyosabb tünetei alakultak ki, annak is a lassan, kíméletesen végzett mozdulatsor segít a javulásban, a további fájdalom, állapotromlás, akár egy gerincsérv műtét elkerülésében.

A kérdezős–válaszolós, nagyon hangulatosra, családiasra sikeredett beszélgetését vidámította, élénkítette a sok gyakorlati alkalmazás bemutatása, szinte észre se vették a résztvevők, hogy elmaradt a szokásos félidőben tartott szünet, így a levezető kávézás is a találkozó végére maradt. A téma nagy sikerére való tekintettel hasonló gyakorlatokkal egybekötött beszélgetést a későbbiekben is terveznek a szervezők.

MEGOSZTÁS