A munka mint ajándék és eszköz – A Ferences Világi Rend találkozója

0
1112

A romániai Ferences Világi Rend (FVR) magyar közösségei országos képzési találkozót tartottak augusztus 26−28. között a dési ferences kolostorban. A találkozón a kelet-erdélyi régióból tizenegy közösség minisztere és képzési felelőse, a nyugat-erdélyi régióból három közösség minisztere és képzési felelőse vett rész, összesen 27 részvevő élvezte három napig a dési ferences testvérek kedvességét és vendégszeretetét.

A találkozó mottóját regulánk 16. pontja adta: „Úgy értékeljék a munkát mint ajándékot és mint olyan eszközt, amely által részt vehetnek a teremtésben, a megváltásban és az emberi közösség szolgálatában.”

A péntek délutáni összerázón közösségeinkkel ismerkedtünk, és felmértük ferences (első és harmadik rendi) jelenlétünket Erdélyben. A szombat délelőtti előadáson Böjte Mihály OFM a ferences képzés fontosságáról beszélt, ugyanis a képzés és a rendszeres képzési alkalmak elengedhetetlenek ahhoz, hogy ferences karizmánkat a legjobban megéljük a mai világban, és azon az úton, melyre ráléptünk, és amely Szent Ferenc atyánk nyomdokain vezet minket, legjobban kiteljesedjünk. Célunk, hogy vallási anyanyelvünk a ferencesség legyen. Az előadást követően kis csoportokban osztottuk meg egymással, hogyan sikerül a képzési találkozókat megtartanunk közösségeinkben, mennyire sikerül felkarolnunk az érdeklődőket, illetve támogatni őket, hogy felismerjék magukban a FVR-hivatás jeleit. A délután folyamán Penu Tibor Szilárd országos FVR-miniszter nagyon gyakorlatias előadást tartott a Ferences Világi Rend szolgálattevők feladatairól, kiemelve a miniszter és a helyi tanácstagok feladatait, ugyanis közösségeink életképessége múlik azon, hogy mennyire összehangoltan tevékenykedünk közösségeink érdekében.

Nem hiányozhatott találkozónkról a szentségimádás, napi szentmise és zsolozsma, valamint az önfeledt testvéri együttlét. Külön ajándék volt számunkra, hogy meghallgathattuk Maláta Dóri beszámolóját az argentin főváros szegénynegyedében folytatott missziós munkájáról, majd Sebestyén Albert OFM személyes megosztását a szolgálat szelleméről.

Minden jelen levő szolgálattevő testvér nagyon pozitívan értékelte a találkozót, öröm és hála van mindannyiunk szívében, hogy részt vehettünk a találkozón, és lelkiekben és ismeretekben is gazdagodtunk. Ahogy egyik testvérünk fogalmazott: „nagyon családias volt a dési hétvége, amikor hazamegyek a munka sok, de jó tanácstagokkal könnyű lesz.” Istennek legyen hála!

Kardos Magdolna FVR