A csenei templom felszentelésének 125. évfordulóját ünnepelték

0
537

A csenei római katolikus templom bejárata felett az 1896-os évszám jelzi a Szent Ágoston oltalmába helyezett templom felszentelésének évét. Mivel a világjárvány miatt a közösség tavaly nem tudta megünnepelni a felszentelés 125. évfordulóját, erre idén augusztus 28-án, vasárnap, a templom védőszentjének ünnepén került sor.

Az ünnepi szentmisét Pál József Csaba megyés püspök mutatta be, koncelebrált Pozsonyi Daniel zsombolyai plébános, amely plébániához a csenei filia tartozik. A zsombolyai római katolikus plébánia, a HOG Tschene és a helyi közösség által szervezett jubileumi ünnepségen több nemzetiséghez tartozó hívek vettek részt: magyarok, románok, németek, szerbek, horvátok, romák, akik közül sokan nagy gonddal varrt és hímzett, színpompás, értékes népviseletben érkeztek. A szentmise zenei részét a templomi kórus szolgáltatta, orgonán játszott Liebgard Kappes.
A helyi közösség nevében a főpásztort Pozsonyi Daniel plébános, Sîrgean Tanasin csenei polgármester, a HOG Tschene képviseletében pedig Stefan Ruttner üdvözölte.


A megyés püspök német, magyar és román nyelvű szentbeszédében a következőképpen fogalmazott: – „Legyen a szívünk az a forrás, amelyből jóság árad az emberek felé. Erre kell törekednünk. Amikor eljövünk ide, a templomba, kérjük Jézust, hogy költözzön be a szívünkbe és az életünkbe, hogy képesek legyünk kedvességgel, tisztelettel és szeretettel fordulni mások felé. Így fogjuk felépíteni az igazi testvériséget, és így leszünk mindenki javára.”
A szentmise végén a főpásztor megáldotta a Kirchweih-fát és a híveket, majd a templom előtt táncos kulturális program vette kezdetét, amelyhez a zenét a temesvári Banater Musikanten együttes szolgáltatta.

Forrás: A temesvári Püspökség sajtóirodája