Fejlemények a Szent Mihály-templomi betörés ügyében

1
1749

Amint azt korábban hírül adtuk, vasárnapra virradólag vandál módon megrongálták a kolozsvári Szent Mihály-templom toronykápolnája nyugati oldalán található festett üvegablakot, miután előző nap az őr pár percnyi távollétét kihasználva a nem rögzített templmi perselyt egy férfi felnyalábolta és elvitte. Ez utóbbi cselekedetet a templom kamerái rögzítették, így a rendőrség már hétfőn kézre kerítette az elkövetőt.

A plébánia munkatársa, Kovács Octavian kérdésünkre felidézte: vasárnap reggel 7,40 körül érkezett a helyszínre, hogy a templomot a vasárnapi szentmisék előtt kinyissa, az ünnepre előkészítse, akkor látta a toronykápolnában a gyanús jeleket. Amint észrevette az ablakon végzett pusztítást, azonnal a rendőrséget hívta, akik nagyon gyorsan, pár perc alatt a helyszínen voltak, és elkezdték a kivizsgálást.

A rendőrségi hírek értelmében az előző napi perselytolvaj őrizetbe került; 31 éves, brassói, büntetett előéletű férfi, aki saját bevallása szerint drogozik és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt, erre és játékautomatákra költötte a lopott pénzt.

Perselypénzt korábban is vittek már el a templomból, a perselyt korábban még nem sikerült elmozdítani. A Szent Mihály-templom bejáratához közel, a főhajó elején elhelyezett perselydoboz nem is volt ezért rögzítve, így azt mérete ellenére viszonylag könnyen felnyalábolta a tolvaj, az őr pár percnyi távollétét kihasználva. A perselytolvaj a dobozt nem vitte magával, hanem gyorsan kiürítette, a munkálatok idejére felállított ideiglenes fémkerítés és a templomtorony közötti falrésben hagyta, üresen, miután feltörte.

A templom tornya alatti festett üvegablakot vasárnapra vasrúddal betörő tettes vagy tettesek még nem kerültek kézre. A vandál tett elkövetője azt remélte, a keletkezett résen át bejut a templomtérbe és értékeket vihet el, ám a Szent Mihály-templomba nem sikerült bejutnia.

A kár így is jelentős, az erkölcsi mellett az anyagi kár számottevő: a festett üvegablak restaurálása ugyanis több ezer euró költséget jelent. A toronykápolnában lévő biztonsági kamerán nem látható az ablak azon sarka, amelyen a behatolást megkísérelték. Erről a tettről tehát templomi biztonsági felvétel nincs, nem tudni, a kültéri, a főtéri kamerák felvételei mit rögzítettek. A rendőrségi vizsgálat zajlik.

László Attila főesperes-plébános azt is elmondta, e jelentős kárt okozó vandáltettek mellett a toronylátogatás során sajnálatos módon sok kisebb léptékű, bosszantó rongálás történt: a lépcső és erkélykorlátok különböző elemeit, csavarjait törték le a látogatók, akik közül néhányan a nevük kezdőbetűit a legkülönbözőbb helyekre igyekeztek bevésni, felírni. Felelőtlenség, hogy a frissen restaurált elemeket a megnyitás utáni első percekben ilyen módon rongálták néhányan. Volt, aki a templom harangjára kívánta a nevét megörökíteni, mondta el László Attila, aki keresi a megoldást, hogy a toronylátogatás biztonságos, rongálásmentes módon folytatódhasson.

Ugyanakkor azt is reméli, hogy az értékes festett ólomüvegablakot betörő tettes hamarosan kézre kerül. Nyilvánvaló, hogy amint a restaurálás utolsó mozzanatai befejeződnek, az ablakra visszakerülnek a védőrácsok.

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Bărbatul prins de poliție afirmă ca a cheltuit cei 3.000 de lei din cutia milei pe care i-a furat din Biserica „Sf. Mihail”, pe jocuri de noroc. După ce Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Piața Unirii Cluj-Napoca a fost jefuită duminică dimineața (28 august), polițiștii l-au identificat pe făptașul care a furat 3.000 de lei din cutia milei și l-au reținut pentru 24 de ore. Acum, brașoveanul în vârstă de 41 de ani este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, conform romkat.ro. […]