Szeretetben és egységben szolgálni Istent és az ő népét

0
975

Kerekes László püspökké szentelését 2020. augusztus 29-én délelőtt tartották a csíksomlyói kegytemplomban. A főszentelő püspök Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, a társszentelő pedig Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek és Tamás József nyugalmazott segédpüspök volt. Ferenc pápa kinevező irata indoklása többek között így szólt: ,,figyelmünket atyai szeretettel a gyulafehérvári egyház hívő nyájának lelki szükségleteire fordítjuk, amelynek a főpapja, tiszteletreméltó testvérünk, Kovács Gergely, a főegyházmegyei feladatok végzéséhez nemrég segítőtársat kért, hogy Isten népének lelki előrehaladását gyümölcsözőbben ápolhassa”. Kovács Gergely érsek akkor arról beszélt, mi a főpásztor és segédpüspöke közti munkakapcsolat jogi háttere. ,,Az egyházjog röviden és frappánsan fogalmaz, amikor a segédpüspök szolgálatáról, feladatairól szól. Ezt mondja: a segéd­püspök a megyéspüspök gondjának megosztására hivatott (407. kán., §3). A megyéspüspököt meg arra inti az Egyházi Törvénykönyv, hogy a jelentősebb, különösen lelkipásztori jellegű ügyek mérlegelésekor szíveskedjék segédpüspöke véleményét a többieknél előbb kikérni (407. kán., §2).” Majd így fogalmazott: ,,Megosztani a gondokat. Együtt vinni a keresztet. Közösen szolgálni. […] Úgy érzem, hogy ennél nemesebbet, ennél többet nem is kívánhatok, mint szeretetben és egységben, a gondokat megosztva szolgálni Istent és az ő népét.” Ma, Kerekes László püspökké szentelésének évfordulóján egy különleges írással kívánunk örömteli, eredményes szolgálatot és jókedvet, jó egészséget.

Csíksomlyón fogadta Kerekes László Jézus Krisztus kézrátételét a jelen lévő püspökök közvetítésével. Successio apostolica. Része a felszentelési aktusnak. Beavatás egy olyan szolgálatba, ami kevesek osztályrésze. Kiérdemelni nem lehet. Ajándék ez a kiválasztottság. Fel kel nőni rá, már szentelés előtt, ahogyan ezzel itt Erdélyben Áron püspök elöl járt, felállította a mércét.

Két fiatal püspöke van egyházmegyénknek a 21. század küszöbén. Tanult emberek, akiktől elvárják, hogy utat mutassanak a végtelen felé. Olyan korban kell hallassák a kinyilatkoztatás történelmi sztereotípiákkal álcázott üzeneteit, amikor hétmilliárd ember próbálja túlkiabálni azt saját ,,határozott meggyőződésével”. Kiszűrni a tiszta tanítást és ráhangolni az emberek szívét annak befogadására, megélésére örök időszerűséggel.

Hogy annak erdélyi, magyar felhangja is legyen, az már csak magától értetődő.

Püspökeinknek mi vagyunk a választott nép, küldetésük hozzánk szól, magyar katolikusokhoz. Ideje Áron püspök nyomába lépni, még akkor is, ha emberfeletti kihívás ez. A szukcesszió folyamatában Áron püspök kézrátétele is ott volt, átadta azt az életenergiát, ami a mindenkori erdélyi püspökök feladatainak ellátásához szükséges. Élni vele kötelesség! Itt vagyunk mi is, a ,,választott nép”, az ország örökösei. Ki-ki a maga területén oda akar állni egy hiteles vezető mögé, mert a nagy ügyeknek nemcsak tábornokai kell hogy legyenek, hanem közkatonái is.

A szóhasználat világi, de tartalma a végtelenbe karcol. Szerényen, de határozottan. Az én dolgom az eke szarván tartani a kezem, ébresztgetni az alvó rögöket, mert egyre többen vannak, akik a ,,jobbik részt választották”.

Bányász József