Piaristák a kolozsvári piarista templomban

0
427
Fotó: Rohonyi D. Iván

A kolozsvári piarista templomban éppen a rendalapító, Kalazanci Szent József ünnepén tartott szentmise keretében mutatkozott be új állomáshelyén Molnár Lehel és Sárközi Sándor piarista szerzetestanár.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek egyetemi lelkészi munkával bízta meg a segesvári születésű Molnár Lehelt, akit a korábban csíkszeredai szolgálatot végzett Sárközi Sándor segít. László Attila kolozdvári főesperes-plébános köszöntötte a városba érkezett két piaristát, akiket a Szent Mihály-templomban a templom megáldási miséjét követően üdvözölt, méltatva a rend munkásságát, a piarista újrakezdést feltámadáshoz hasonlította.

A kegyes tanítórend paptanárait Mária Terézia királynő a templomépítő jezsuita rend 1773-as feloszlatását követően 1776. október 15-én telepített Kolozsvárra, ahol rendi célkitűzéseikkel összhangban az ifjúság keresztény oktatásával, nevelésével foglalkoztak a mai Báthory Líceum elődjében.

A piarista újratelepedést ünneplő szentmisén kihelyezték az 1772-ben Rómában készült barokk tartóba Kalazanci Szent József szövetdarabba itatott vérereklyéjét.

MEGOSZTÁS