Kalazanci Szent József nyomdokain

0
344
Sárközi Sándor és Molnár Lehel piaristák rendszeresen jelen vannak a diákok között. Fotó: Bodó Márta

Visszatértek a piaristák Kolozsvárra, 2022. augusztus végén mutatkoztak be a kincses városban, és amellett, hogy az egyetemi lelkészség munkáját irányítják, egykori templomuk, sőt, az egykor általuk vezetett iskola falai között is jelen vannak. Március 17-én délben a Báthory Líceum kápolnájának búcsúját ünnepelték a diákok és tanárok a vezetésükkel.

Szent József a Báthory Líceum első emeletén berendezett kápolna védőszentje, ide bármikor be lehet térni imára, megpihenni, sőt, lelkipásztorokkal beszélgetni. A kis kápolna búcsúját is minden évben megülik. Míg korábban inkább kisebbek voltak az ünnepi alkalomra hivatalosak (azért nem az egész diákság, mert egy kicsiny terem ez, nem fér el benne csak egyetlen osztály), idén a líceumi tanulók lehettek jelen, a diáktanács, akik a város március 15-iki ünneplésében is oroszlánrészt vállaltak, illetve az Örökségünk őrei versenyre benevezett, az egykori Báthory-Apor szeminárium épületét istápoló csapat tagjai. A meghívás egyben az iskola vezetőségének, Schuller Hajnal igazgatónak a szavai szerint az iskolaközösség egészének hálája, elismerése és köszönete jeleként is szolgált. Jelen volt egy kis diákcsoport, akik lelkinapjukat zárták a szentmisén.

Sárközi Sándor piarista volt a főcelebráns és szónok, közvetlen stílusban beszélt a diákoknak a Szent Józsefet tisztelő, nevét viselő Kalazanci Szent József életének három mozzanatáról, amely például szolgálhat a mai fiataloknak is az Istennek felajánlott szolgálatról.

A nagyon bensőséges hangulatú szentmisét követően a szülői szövetség jóvoltából kis búcsús agapé következett. Schuller Hajnal igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az Örökségünk őrei vetélkedő keretében, bár a csapat nem jutott tovább a következő fordulóba, nem hagyják abba a megkezdett munkát, március 28-án 18,30-kor a Szent Mihály-templomba jótékonysági koncertre hívnak, amelynek bevételét az általuk örökbe fogadott épület bejárata fölötti Szent József-szobor felújítására ajánlják. Molnár Lehel piaristától pedig megtudtuk: a piarista szellemiség élesztésén munkálkodnak az iskola diáksága körében, kis Kalazantinus körök alakításán fáradoznak, amelyek jövendő vezetőit képezik jelenleg.