Megszavazták: jogilag újra létrehozzák a marosvásárhelyi katolikus iskolát

0
556

A marosvásárhelyi önkormányzati testület augusztus 25-én, csütörtök délutáni ülésén megszavazta az iskolahálózat struktúrájának módosítását, és ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozását.

A vonatkozó törvény értelmében a határozatot szeptember elsejéig kellett elfogadni ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a római katolikus gimnázium. Ahogy korábban megírtuk: május 4. óta bizonytalan helyzetbe került a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, miután a bukaresti Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az intézményt létrehozó miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A perek az intézmény megszűnéséhez vezettek. Azóta az iskola, annak vezetősége, munkaközössége és a gyorsan reagáló szülők összefogásának köszönhetően a Bolyai Farkas Elméleti Líceum keretében működik.

A tegnap a 23 tagú önkormányzati testületben 15-en szavaztak a határozat elfogadására. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szabad Emberek Pártja (POL) képviselői támogatták a város jegyzője által is kedvezően véleményezett határozatot. A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték. Az ülést élőben közvetítették a városháza közösségi oldalán. A városi tanács annak a megállapodásnak a módosításáról is határozott, amely értelmében a Római Katolikus Státus (a római katolikus egyház vagyonkezelője) a következő tanévre a Bolyai Farkas Gimnáziumra ruházza át azokat az épületeket, amelyekben eddig a katolikus gimnázium működött.