Megemlékeztek égi édesanyánkról és a nagy szent királyról Kovásznán

0
1291
Fotók: Karácsony Róbert

Hagyományosan szentségimádással kezdődött az auguasztusi kovásznai Mária-áhítat, amelyet a helyi Kikapcs-olsz! együttes énekei és a hívek imádságai, kérései tettek magasztossá. Bár most a nyaralás, a vakáció és a pihenés időszaka van, mégis sokan voltak, akik meghallották a Szűzanya hívó szavát és eljöttek a kovásznai Szent István király plébániatemplomba köszönteni égi édesanyánkat és egyben megemlékezni államalapító szent királyunkról, Szent Istvánról augusztus 20-án.

A szentmisét Tuzson Attila marosvásárhelyi lelkipásztor mutatta be, aki köszöntötte a jelenlevőket, az erdélyi Mária Rádió hallgatóit, illetve mindazokat, akik az élő közvetítés által kapcsolódtak be a szentmisébe. Prédikációjában az édesanya szó fontosságát hangsúlyozta:

„Édesanya, égi édesanya: milyen szépen csengő szavak és milyen nagy súllyal rendelkeznek. Gondoljunk csak saját édesanyánkra. Az elmúlt hetekben több alkalommal is hallottam, hogy a kamasz gyermekek édesanyjukat, számomra furcsán nevezik. Történetesen az édesanya szó helyett a keresztnevét mondják, vagy becézik édesanyjukat. Próbáltam is bátorítani őket, hogy szólítsák szépen az édesanyjukat. A keresztnevén vagy becézve bárki meg tudja szólítani, de édesanya, édesanyám formában csak a gyermeke szólítja meg és gondolom, az anyuka is jobban örül neki. Magyar nyelvünk szépsége, hogy a boldogságos anyát égi édesanyánknak szólítjuk. Ahogy földi édesanyánk keze gyengéden és bársonyosan simogat, szeretetre és jóságra bátorít, úgy égi édesanyánk is hív, bíztat, hogy járjunk bátran a hit útján. Szűz Mária keze által kapott az Isten Fia oltalmat és biztonságot, ez az anyai kéz nevelte és táplálta az emberiség tanítómesterét, ebben a kézben kapaszkodott meg a járni tanuló gyermek, aki később vég nélküli utakon járt körbe, hogy jót tegyen nekünk” – fogalmazott az ünnepi szónok.

Áldott anyai kéz, Mária boldogságos keze, amelynek simogatása az egész emberiség szeretetét jelentette Jézusnak. Így érezte meg ő az ember gyengeségét és az életet tartó szeretet hatalmas erejét. És áldott minden anyai kéz, amely átöleli, védi, és életre neveli a parányi embereket.”

A szentmise végén, a kovásznai rózsafüzér csoportok tagjai vezetésével a jelenlevők elimádkozták a rózsafüzért, majd a piros és fehér rózsákkal feldíszített fatimai Szűzanya szobrával gyertyás körmenetre indultak. Az alkalom Tuzson Attila plébános áldásával zárult. A következő Mária-áhítatot szeptember harmadik szombatján, 17-én, délután 18 órától tartják.

Jánó Árpád kovásznai akolitus