A lugosi Szent István-kápolna búcsúünnepét ülték

0
706
Fotók: gerhardus.ro

Az ősi csanádi egyházmegye alapítója, Szent István király tiszteletére szentelt lugosi kápolnában augusztus 20-án, szombaton délelőtt Wonerth László helyi plébános mutatott be szentmisét. Homíliájában a lelkipásztor úgy fogalmazott: Európa a keresztény uralkodóknak köszönhetően fejlődött, ők voltak azok, akik keresztény szellemben, keresztény értékrend szerint vezették országukat és népüket.

Wonerth László plébános a temesvári egyházmegyei sajtóiroda kérdésére elmondta: a kápolna a lugosi állomás felé vezető úton található, és naponta sokan úgy mennek el előtte, hogy keresztet vetnek vagy betérnek egy imára.

„A kápolna minden nap reggel nyolc órától este nyolc óráig nyitva van, a hívek bemehetnek imádkozni, és voltaképpen ez volt Szent István királyunk óhaja is: hitre téríteni, a hitben megerősíteni az embereket –” foglalta össze az ünnep üzenetét a lelkipásztor. Közel ezer évvel ezelőtt, 1030-ban István király megalapította a csanádi egyházmegyét, amelynek irányításával Gellért muranói bencés szerzetest bízta meg. Az ősi egyházmegyét az első világháborút követő trianoni békeszerződés három részre szakította. A romániai rész alkotja a mai temesvári egyházmegyét.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája