Deo gratias! Lezárult a Magyar Egyházzenei Fórum

0
1024
Fotók: Magyar Egyházzenei Fórum

Deo gratias! csendült fel az idén első alkalommal megszervezett Magyar Egyházzenei Fórum zárókoncertjén, Orbán György Ite, missa est művét énekelve. A Kárpát-medence több településéről érkező kórusok negyven kortárs magyar zeneszerző 77 egyházi alkotását szólaltatták meg Kolozsváron, a majdnem egy hétig tartó eseményen. Nyolc templomban, koncertek és szentmisék keretében mutatták meg az érdeklődőknek, hogy az elmúlt harminc év mennyiben gazdagodott az egyházzenei művek terén. A fórum zárókoncertjén az esemény művészeti vezetőjét, Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerzőt, karmestert és a szervezőt, Potyó Istvánt, a kolozsvári Szent Cecília-kórus karnagyát kérdeztük. 

Selmeczi György: „Azt kell mondanom, hogy minden várakozásunkat felülmúlta ennek a hat napnak a láncolata és a történései, nekem hatványozódott is ez a jó érzés azzal, hogy a szülővárosomban megtapasztaltam ezt a végtelen nyitottságot, ezt az egészen különleges képességet a ráhangolódásra, a lényegnek a megértését.

„Sok mindent le tudtunk szűrni ennek a sorozatnak a végére, legfőképpen azt, hogy a magyar zeneszerzők egyházzenéje valóban rendkívül magas színvonalú, egészen kivételes kvalitásokat mutat. Nagyon érdekes volt a generációk összevetése, öröm volt a 75 éves Orbán Györgyöt ünnepelni, öröm volt a pár éve elhunyt Kocsár Miklósra emlékezni, öröm volt a fiatalokat ünnepelni. Lehetett látni, hogy felnőtt és beérett egy nagyszerű generáció a magyar zeneszerzésben, amely felelősen és nagyon nagy szakmai elkötelezettség mentén komponál egyházzenét. Egyre érlelődött bennünk az elhatározás, hogy két év múlva újra találkozzunk, újra így, újra szövetségben a Kolozsvári Magyar Napokkal és Gergely Balázsékkal, szövetségben a magyar zeneszerzőkkel és a történelmi magyar egyházak vezetőivel, templomokkal, gyülekezetekkel. 

Ha nagyon leegyszerűsítve akarok fogalmazni, azt kell mondanom, hogy ez a szövetség kötésnek az időszaka volt, amikor tudatosítottuk, hogy szükségünk van egymásra, a szerzőknek a gyülekezetekre, a gyülekezeteknek az újabb zeneművekre, a liturgikus és liturgián kívüli repertoárnak a kiteljesedésére. Jó lélekkel fejezzük be most ezt a sorozatot, és azt hiszem, hogy már jövő héten el kell kezdjünk dolgozni a két év múlva sorra kerülő Magyar Egyházzenei Fórumon.”

Potyó István: „Mindenképpen úgy értékelem, hogy nagy adalék olyan szinten, hogy a kortárs zenét olyanokkal is megismerteti, akik kevésbé nyitottak az új iránt és ezáltal ez a fórum nagy lehetőség lehetett számukra.”

„Jó műveket ismerhettek meg, melyek megmutatják azt a lehetőséget, hogy a kortárs zenében is, úgy, mint másban, a modern építészetben, modern képzőművészetben, van út, ami jó. Van lehetőség arra, amely különböző esztétikai rendeknek is megfelel. Ugyanakkor ez a fórum nagyon jó és hálás dolog volt azokért az emberekért, akik szolgálatot vállalnak a különböző egyházzenei egyesületekben, kórusokban. Nem lehetett volna jobban ezt befejezni, mint DEO GRATIAS-szal, amely egyszerre hálaadás a jó Istennek és gratias a kórustagokért, mindazokért, akik az egyházzenéért tesznek, művelik és ezt értéknek, fontosnak tekintik. 

Úgy tervezzük, hogy két évente szervezhetjük meg a fórumot. Nyilván ez sok mindentől függ, hogy hogyan alakul a helyzet, van-e elegendő támogatás. Azt gondoljuk, hogy a Kolozsvári Magyar Napok is keretet ad, plusz impulzust és löketet, akkor is, ha nehéz kórustagokat szerezni, mivel intézményileg vannak kötve valamilyen szinten. Bízunk benne, hogy két év múlva ismét lesz Magyar Egyházzenei Fórum.”

Fotók: Magyar Egyházzenei Fórum honlapja