Telefonbeszélgetés Ferenc pápa és Zelenszkij ukrán elnök közt

0
759
Fotó: Vatican News

Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetést folytatott egymással augusztus 12-én, csaknem hat hónappal az ukrajnai háború kitörése után. Zelenszkij ukrán elnök péntek esti Twitter-üzenetében tájékoztatott a Ferenc pápával folytatott telefonbeszélgetéséről, köszönetet mondva imádságaiért, és reméli, hogy Kijevbe látogat.

E telefonbeszélgetés annak a szolidaritásnak a jele, amelyet Ferenc pápa többször is kifejezésre juttatott az egész ukrán nép iránt. A hírt maga Zelenszkij elnök jelentette be abban a tweetben, melyben Ukrajna egész népéhez szólott a február 24-i orosz invázió óta tapasztalható háborús borzalmakról. Zelenszkij elnök hálás köszönet mondott Ferenc pápa Ukrajnával szolidáris imáiért.

Az elnöki Twitter-üzenet után sem sokkal később Andrij Yuras, Ukrajna szentszéki nagykövete ismét szólt a pápa és az ukrán elnök közti telefonbeszélgetésről, hozzátéve, hogy „az ukrán állam és társadalom örömmel köszönti majd a szentatyát”, ha Ferenc pápa az ukrán szentszéki nagykövet reménye szerint Kijevbe látogat.

Korábbi kapcsolatfelvétel

Zelenszkij elnök március 22-én online kapcsolatban szólt az olasz parlament tagjaihoz, amikor kijelentette, hogy beszélt Ferenc pápával: „Nagyon fontos szavakat mondott akkor” – értelmezte a beszélgetést az ukrán elnök. A pápa és Zelenszkij elnök közti első telefonbeszélgetésre február 26-án került sor, két nappal az orosz támadás után. Ez alkalommal Ferenc pápa kifejezésre juttatta az ukrán elnöknek „a legmélyebb fájdalmát az országban zajló tragikus események miatt”. A telefonbeszélgetésről Zelenszkij elnök nem sokkal később így számolt be: „Köszönetet mondtam a pápának, hogy imádkozik Ukrajna békéjéért és a fegyverszünetért. Az ukrán nép érzi őszentsége lelki támogatását”.

A pápa felhívásai

A háborús konfliktus kezdete óta Ferenc pápa számos alkalommal fordult gondolataival az ukrán nép felé. A szentatya az augusztus 10-i, legutóbbi szerdai általános kihallgatáson is szólt az Ukrajnában zajló eseményekről, azokra az emberekre utalva, „akik még mindig ettől a kegyetlen háborútól szenvednek”, különös tekintettel a „folyamatosan érkező migránsokra”. Ferenc pápa többször is arra szólított fel az utóbbi hónapokban, hogy „ne törődjünk bele a háborúba, ne szokjunk hozzá és ne fáradjunk bele a háború sújtotta testvéreink és nővéreink befogadásába és szolidáris támogatásába.

Andrea De Angelis / Vértesaljai László, Vatican News