A felújított boltozatig emelte a lelket az egyházzene

0
1289
Potyó István vezényelte a Szent Cecília kórust és zenekart, szólót énekelt Miklósa Erika. Fotó: Bodó Márta

Elkezdődött a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként augusztus 13. és 17. között rendezett egyházzenei fórum. A szakmai rendezvény házigazdája a kolozsvári Szent Mihály-templom Szent Cecília-kórusa és zenekara, amely a fórum nyitóelőadását tartotta a Szent Mihály-templom megáldása előtti este.  

Az egyházzenei fórum minden hangversenye ingyenesen látogatható, Kolozsvár tíz templomában tartják őket a magyar egyházzene kiemelkedő együttesei. A Magyar Egyházzenei Fórum kezdeményezője és fő szervezője a kolozsvári születésű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, Selmeczi György.

A fórum első előadása a Szent Mihály-templom háromnapos örömünnepének első mozzanata is volt. A templom és a modern, magas színvonalú magyar egyházzene ünnepének nevezhető az augusztus 12-én, pénteken este tartott előadás, amelyen a Szent Cecília kórus és zenekar Selmeczi György, Vajda János és Horváth Márton Levente műveit szólaltatta meg, közreműködött a Márton Szabolcs vezette gyermekszkóla, valamint Miklósa Erika, Horváth István és Gebe-Fügi Renáta. Bevezetőt mondott a Szent Mihály-templom plébánosa, László Attila.

A koncert kiváló előkészítése volt a templom megáldási ünnepségének, a nagyon szép, igényes, magas színvonalú művek kiváló tolmácsolásban szólaltak meg és ragadták a megújult, megtisztult boltozat magasába a magukat a zenének átadó lelkeket. Imádság volt a művészi muzsika minden hangja, még akkor is imára hangolt, ha a formális ima gesztusainak elvégzése nélkül ült is be valaki a padsorokba. Imádságra hangolás mellett a műértő azt is nyugtázta: milyen büszkeség nemcsak a főtéri egyházközségnek, nemcsak Kolozsvárnak, de a főegyházmegyének is, hogy ilyen zenét, ilyen szinten tud megszólaltatni.

A korábban már bemutatott ünnepi készületek a közvetítés terén is a legmagasabb szintre hangolódtak: a templom sekrestyéje most egy profi stúdiót is rejt, a templomban pedig dolgoznak a kamerák, mögöttük az operatőrök, készül a plébánia minden munkatársa, az egyháztanács, önkéntesek, hogy a 2018-ban elkezdett felújítási munkálatok sikeres célba érését minél zavartalanabb örömben ünnepelhessék.