Ferenc pápa üzenete a fiatal digitális evangelizálóknak: tegyétek jelenvalóvá Jézust

0
1289

Ferenc pápa videóüzenetet küldött a „Hechos 29” elnevezésű nemzetközi kezdeményezésnek, amelyen fiatal digitális evangelizálók találkoztak a mexikói Monterreyben augusztus 5-6-án. A digitális tér fiatal hithirdetőit a szentatya arra bíztatta, hogy „érezzék magukat az egyház missziós küldetése részének” és „soha nem féljenek új távlatok és határok felé haladni”.

,,Ez a találkozó segítsen abban, hogy az egyház missziós életének részeként olyan közösségnek érezze magát, amely soha nem félt új távlatok és határok felé haladni, továbbá kreativitással és bátorsággal hirdeti Isten irgalmát és gyengédségét.

Ahogy legutóbbi kanadai utazásom alkalmával mondtam: „Új módokat kell találnunk arra, hogy az evangélium szívét hirdessük azoknak, akik még nem találkoztak Krisztussal. Ez lelkipásztori kreativitást feltételez, hogy elérjük az embereket ott, ahol élnek, nem pedig arra várva, hogy ők jöjjenek el hozzánk. Tehát ott, ahol élnek, lehetőséget találva a meghallgatásra, a párbeszédre és a találkozásra.”

Ne féljetek attól – bíztatja a pápa a digitális térben evangelizálókat –, hogy hibáztok, hiszen bele nem fáradva ismételgetem újból és újból, hogy jobban szeretem a sebzett egyházat, azért mert kimegy a világ egzisztenciális perifériáira, mint egy beteg egyházat, azért mert bezárkózik apró kis biztonságaiba. Az Úr kopogtat az ajtón, hogy bejöjjön, de hányszor kopogtat belülről azért, hogy engedjük ki őt.

A digitális terekben végzett küldetésetek legyen tele emberséggel. Menjetek és – utalással az irgalmas szamaritánus történetére – „szamaratinizáljátok” ezeket a tereket, hogy a kortárs kultúra megismerhesse Istent azáltal, hogy megérzi őt bennetek; menjetek és vigyétek el Jézus reménységét, különösen a távolabb élőknek és igazoljátok a reményeiket. Szavaitokat kísérje tevékeny szeretet, a virtuális jelenlétet erősítse a valóságos jelenlét, hogy a hálózat olyan közösségeket teremtsen, mely jelenvalóvá teszi Jézust a saját kultúrájukban. Kedves misszionáriusok, áldásomat küldöm rátok, és ne felejtsetek el imádkozni értem! Köszönöm” – zárul Ferenc videóüzenete, melyet a fiatal digitális evangelizálóknak a mexikói Monterreyben augusztus 5-6-án tartott találkozójára küldött.

P. Vértesaljai László SJ

Forrás: Vatican News