A családi kommunikáció művészete

0
1140

A gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs bizottsága partnerségben a csíkkarcfalvi római katolikus plébániával hetedik alkalommal szervezett nyári tábort a Szentegyháza melletti Szelterszen Szülők iskolája néven. A „Szívtől szívig – A családi kommunikáció művészete” mottóval meghirdetett szabadidős lelki programon kisgyermekes családok vettek részt többnyire Csíkszeredából és környékéről, Székelyudvarhelyről és a Gyimesekből.

A szervezők korábban a rendezvényt főegyházmegyei családos táborként hirdették, de azt tapasztalták, hogy a szülővé válás folyamata megköveteli, hogy bizonyos életeseményekre, témákra fókuszálva tanuljanak is a családok – szakemberektől is, de főként egymás élettapasztalatából, élményeiből merítve.

Az idei tábor első napján az ismerkedésnek, a terepszemlének jutott főszerep. Míg a szülők különböző játékok segítségével próbáltak összerázódni, addig a gyermekek hasonló foglalkozásokon vehettek rész. Szénégető István családpasztorációs referens tartott felvezető előadást annak kapcsán, hogy miként kommunikált Jézus, az Istenember. Jézus Krisztusban mi megkaptuk a kommunikáció örök modelljét. Ő nagyon egyszerűen beszélt, az elvontság világából menekülve egyszerű nyelvezetet használt. Annyira egyszerű fogalmakat, hogy egy kisgyermek is megérthette a mondanivalóját, történeteit. Az érzelmekre is hatott, de ebben nem volt túlzó, szenzációhajhász – emelte ki Szénégető István, aki annak kapcsán is adott ötleteket, hogyan lehet a jézusi kommunikációt a hétköznapi életben is alkalmazni.

A tábor három napjának délelőttjein az idei meghívott előadók, Szigyártó Adrienn pszichológus, szupervízióköteles pár- és családpszichoterapeuta, illetve Kedves Rita segítőnővér, szociális munkás a család nyolc életszakaszban való működése, a családi kommunikáció, a családban megélt határok fontossága kapcsán tartottak interaktív foglalkozást a házaspároknak.

„Nagy élmény volt jelen lenni a táborban és köszönöm a lehetőséget. Jó volt ennyi befogadó, nyitott családot látni, ahol a férj és a feleség együtt vannak, körülöttük a kisebb, nagyobb gyerekekkel, nyitottak, keresik a fejlődési lehetőségeket, képesek a fejlődésre. A központi témánk az volt, hogyan tudunk figyelni egymásra, milyen dimenziói vannak a kommunikációnak, amit az egység, a családi közösség támogatására tudunk fordítani. A tranzakcióanalízist használtuk erre, hogy jobban megértsük magunkat, a kapcsolatainkat, hogy milyen énállapotban vagyunk jelen a kommunikációban, hogy ennek hol vannak a csapdái, illetve hogy hol vannak a fejlődés lehetőségei. Ha a család egysége erősödik, abban benne van Isten is, és ezt együtt itt meg tudtuk tapasztalni” – foglalta össze kérésünkre tapasztalatait Kedves Rita segítőnővér.

„A részt vevő házaspároknak arról is beszéltünk, hogy a családban mint rendszerben való együttélés egy folyamat, amely változó: nagyon sok szakaszon megy keresztül, életciklusokon, rengeteg kihívása, feladata, lépcsője, vesztesége van, de hogy ezt együtt, egymásra figyelve hogyan tudják áthidalni a családok, és hogyan lehet ezt jól együtt csinálni. Azt is próbáltuk együtt megnézni, hogy mi az, amit mi kaptunk együtt mintaként, mi az, amit továbbviszünk a családjainkban, hol vannak azok a pontok, ahol javítani tudunk azon, amit már felismertünk. Arról is szó volt, hogy miként tudunk pozitívan fegyelmezni, hogyan tudunk a gyermekeinkkel együtt problémákat megoldani, hogy ismerjük-e a saját határainkat, és ezzel együtt tudunk-e segíteni a gyermekeinket, hogy egészséges határokat tudjanak ők maguk is felállítani maguk köré. Értékes pillanatok azok, amikor a feleség megszorítja a férj kezét, vagy ahogyan a férj sokatmondó pillantást vált a feleségével, és közben körülöttük ott vannak a gyermekeik, és így egészében válnak maradandó élménnyé az elhangzottak” – összegzett Szigyártó Adrienn pszichológus. Hozzátette: jó volt látni, ahogyan a részt vevő családok a maguk számára fogalmazták meg, hogy a régi hagyományok nem mind követendők, érdemes kilépni időnként a komfortzónából, és hagyni, hogy az új, a jobb hasson ránk.

A családos tábor hangulatát a délutáni foglalkozások is meghatározták, a nők és a férfiak külön csoportokban vettek részt a Szexualitásunk – mint a kommunikáció egyik formája című beszélgetésen, de a serdülőknek is szerveztek kommunikációs lehetőségekről szóló, illetve a szerelem és a párválasztás témáját előtérbe helyező foglalkozásokat. A napi programot idén is a reggeli és esti imák, a közös szentségimádás foglalta keretbe, de lehetőség volt minden nap szentmisén is részt venni. A szabadidős programok közül a kirándulás, a délutáni szabad beszélgetések és a tábortűz lett sokak kedvence.
A Szülők iskolája tábort Hargita megye Tanácsa támogatta.

Kertész Tibor