Zajlik a nagyváradi székesegyház műemlékorgonájának helyreállítása

0
901
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Gőzerővel zajlik a 2020 februárjában kezdődött hangszerfelújítás, amely egy határon átnyúló európai uniós projekt része. A támogatás lehetőségével élve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kulturális örökségének megismertetéséért orgonista, restaurátor, muzeográfus, kiállítási kurátor kiképzését tűzték ki célul, valamint a nagyváradi székesegyházban található orgonát újítják fel.

A tervezet egyik fő célja Bihar és Hajdú-Bihar megyék turisztikai fellendítése. A több mint 2 700 000 eurós program anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja az Interreg V Románia – Magyarország (2014-2020) programon belül. A hangszert a XVIII. század végén Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő készítette, majd az 1890-es években az Országh orgonaépítő manufaktúra építette át, felújítását a gyergyószentmiklósi székhelyű Vox Humana Kft. végzi. A felújítási munkálatok már két éve elkezdődtek: 2020 tavaszán bontották szét és vitték el műhelyi restaurálásra az orgona elemeit. Bartis Szabolcs orgonaépítő a nagyváradi egyházmegye sajtóirodájának nyilatkozva elmondta: jelenleg a nagyorgona szélládáit, a szélrendszert és a szélládák alatt lévő mechanikának egyes alkatrészeit már beszerelték, a kilenc regiszteres olasz barokk kisorgonát pedig most hangolják, miután a műhelyben már átesett egy előintonáláson, a helyszínen pedig a már végleges hangszínt és hangmagasságot állítják be.

A nagy hangszer harmincnyolc regiszteres lesz a restaurálás után, a kilenc regiszteres kicsi egy teljesen különálló hangszer, ami egy másik hangzásvilágot céloz meg, utóbbit gyakorlatilag teljesen újjáépítették. Olasz-barokk hangzásával teljesen új zenei eleme lesz a nagyváradi székesegyház életének.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye