Szerdán startol a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

0
652
Fotók: Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Nemsokára kezdetét veszi a csíki nyarak egyik elengedhetetlen rendezvénye, a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, amely kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. A fesztivál öt napja alatt 14 koncertet hallgathat meg a közönség, emellett jam session, táncperformansz, gyerekprogramok, jazzfestészet, jazz kocsma és zenés kézműves foglalkozások színesítik a programot.

Július 27-én, a fesztivál nulladik napján, szerdán 19:00 órától a Kulissza előtti Petőfi Színpadon kezdődik Budapest két legismertebb improvizációs csapata, a Random Trip és a Seven Seconds In the Future Vibe Changers névre keresztelt klubestje, ahová a helyi zenészeket is várják egy közös improvizációra, zenei társasjátékra.

Július 28-án, csütörtökön 17 órától a Folkfantastic zenekar koncertezik a Kulissza előtti Petőfi Színpadon, akik népdalokból kiinduló, akusztikus hangszereken előadott városi zenét játszanak. A fesztivál hivatalos megnyitójára 18:45-től kerül sor a Mikó-vár színpadán, ezt követően három fantasztikus koncerten vehet részt a közönség. 19:00 órától kezd a Mara – Caue Project, olyan zenei élményt hozva, amely a bossa nova mellett más, kevésbé ismert brazíliai zenei elemeket is ötvöz. 21:00 órától lép színpadra Pocsai Kriszta, elsöprő energiájú, ízig-vérig jazz díva és a jazz élvonalában szereplő Bágyi Balázs New Quartet, 22:15-től pedig a Random Trip következik, amely Magyarország legszínesebb könnyűzenei közössége. A napot jam session, vagyis örömzenélés zárja 23:00 órától az ANT bárban.

Július 29-én, pénteken 17:00 órától az Edina & Friends zenekar nyitja a napot a Kulissza előtti Petőfi Színpadon, zenei repertoárjuk alapjául a nemzetközi jazz standard swing dallamai szolgálnak. 19:00 órától a Mikó-vár színpadán az RVQ – Radu Vâlcu Quintet köszönti a közönséget, zenéjüket a jazz, a fúzió, a klasszikus és a világzene ihlette. Őket követi a Grey Paris berlini trió, akik filmes, elektroakusztikus jazz zenét hoznak nekünk, 22:30-tól pedig a Nat Osborn Band következik, koncertjük minden bizonnyal elsöprő és lendületes lesz, eklektikus zenei hatásokkal. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

Július 30-án, szombaton 11:00 és 14:00 óra között zenés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Mikó-vár előtt. 19:00 órától a Mikó-vár színpadán lép fel a fiatal francia énekesnő, Camille Bertault, akinek neve minden jel szerint bekerült a világsztárok közé. 21:00 órától a Kossuth-díjas Hot Jazz Band koncertje következik, akiket bizonyára már nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen méltán nevezhetjük őket a leghíresebb magyar jazz-zenekarnak. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

A fesztivál utolsó napján, július 31-én, 11:00 és 14:00 óra között újra zenés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Mikó-vár előtt, 17:00 órától pedig Danics Dóra (ének) és Sinha Róbert (gitár) koncertje hallható a Kulissza előtti Petőfi Színpadon.

19:00 órától a Mikó-vár színpadán lép fel a Sárik Péter Trió, amely az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. A fesztiválra két meghívott vendéggel érkeznek, Luiza Zan és Gyárfás István személyében, akik mind a csíkiak nagy kedvencei.

A fesztivál idei sztárfellépője Tigran Hamasyan jazz zongorista, aki a The Call Within című lemezét mutatja be 21:00 órától. Tigran Örményországból indult, és ma a világ legjelentősebb jazzfesztiváljain lép fel. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

A fesztivál teljes időtartama alatt lesz Jazz-painting, azaz festészet jazz zenére a Mikó-vár színpada mellett, a belső udvarban. Az akcióban részt vesz a Nagy István Művészeti Középiskola néhány képzőművészeti szakos diákja, akik a jazzfesztivál éppen zajló koncertjei alatt alkotnak. Vezető tanár: Sólyom Zsuzsanna. Az est végén a közönség megcsodálhatja a műalkotásokat, és a későbbiekben akár meg is vásárolhatja azokat.

Párhuzamos partnerrendezvény a CAMP_Coexistence 2022 címet viselő intenzív tánctábor, ahonnan esténként profi táncosok csatlakoznak a jazzfesztiválhoz, hogy a minőségi zenével összefonódva színesebbé tegyék a programot.

A fesztivál újabb kiadása legnagyobb részben Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának köszönhető. További főtámogatók: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Zajta Községért Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a MOL-Új Európa Alapítvány, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Köszönjük emellett minden további társzervező, partner, támogató és médiapartner segítségét, akiknek névsorát feltüntettük a fesztivál honlapján és a fesztivál reklámanyagain.

A teljes program megtalálható két nyelven a www.jazzfestival.ro oldalon.

Jegyek elővételben a bilete.ro oldalon, és a koncertek előtt a helyszínen.

Sajtóközlemény, Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál