Az önállósodás és önbizalomerősítés táborában

0
771
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Nagy örömmel, lelkesedéssel táboroztak a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központba járó fiatalok a múlt héten. Vidámsággal, jókedvvel töltötték meg a már számukra ismerős pottyondi Erdei Iskola udvarát – az előző évekhez hasonlóan újra ott szervezték meg a nyári táborukat július 18-20 között, amit a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság mellett a szülők ugyanúgy támogattak.

Alig érkeztek meg, máris előkerültek a csomagtartóból a labdák, birtokba vették a kosárlabdapályát és a ping-pong asztalt. A hangulat fokozódásról Toby, a kilenc hónapos beagle gondoskodott, akit a fiatalok nagy előszeretettel sétáltattak és simogattak. Ebéd után meglepetés várta a részt vevőket a teraszon: megnézhették, hogyan készül a vattacukor, és aki szerette volna megkóstolni, sorban állt érte. A szabad tevékenységek mellett sok színes foglalkozásban volt részük: kézműveskedés, séta a közeli réten, gyógynövényekkel, madarakkal való ismerkedés, játékok, énekek és mondókák tanulása. Az esték mindig a közkedvelt programommal záródtak: tábortűz és közös táncos-zenés mulatság.

A szórakozás mellett, a pedagógusok és önkéntesek hangsúlyt fektettek a fiatalok önállósodására, önbizalmuk megerősítésére, valamint a helyi közösség érzékenyítésére: az uzsonnát saját maguknak készítették el, fát gyűjtöttek az esti tábortűzhöz, étkezés előtt megterítették az asztalt, és a közeli üzletben is vásároltak. Az utolsó napon a közösen elkészített plakátot csodálták abban a reményben, hogy jövőre ismét visszatérhetnek a felejthetetlen emlékeket őrző helyre. A tábor elérte a célját: néhány nap alatt a fiatalok minőségi időt töltöttek egymással, élményekkel gazdagodtak és erősödött az önbizalmuk.

Forrás: György Mária Angéla, Gyulafehérvári Caritas