Inkább a karizma, mint a hierarchikus tekintély

Új szabályok vonatkoznak az Opus Dei szervezetre

0
555
Fernando Ocariz, az Opus Dei prelátusa. Fotó: Opus Dei Communications Office via Flickr

Ferenc pápa új dokumentuma megváltoztatta az Opus Dei felügyeletét. Azt is elrendelte, hogy vezetője, a prelátus többé nem lehet püspök.

A július 22-én kiadott motu proprióban a pápa megerősítette a katolikus szervezetet, és felszólította tagjait, hogy őrizzék meg karizmáját, hogy ,,a szentségre való hívást terjesszék a világban, a munka, a család és a társadalmi foglalkozások megszentelése révén”.
,,Az a célja, hogy megerősítse azt a meggyőződést, hogy a Lélek sajátos ajándékának védelmében olyan kormányzati formára van szükség, amely inkább a karizmán, mint a hierarchikus tekintélyen alapul” – írta Ferenc pápa.

Az Ad charisma tuendum (A karizma őrzésére) néven ismert motu proprio hat cikkelyt tartalmaz, amelyek augusztus 4-én lépnek hatályba. A változások között szerepel, hogy az Opus Dei prelátusát többé nem szentelik püspökké, és a prelatúra a vatikáni Kléruskongregáció hatáskörébe kerül. Ez a változás összhangban van a pápa Praedicate Evangelium kezdetű apostoli konstitúciójának a Római Kúriát érintő reformjával.

Az Opus Dei egy világiakból és papokból álló személyi prelatúra, amelyet Szent Josemaría Escrivá alapított 1928-ban. Escrivá a szervezetet Opus Deinek nevezte el, hogy hangsúlyozza meggyőződését, miszerint az alapítás ,,Isten műve” – latinul Opus Dei.

Fernando Ocarizt, az Opus Dei jelenlegi prelátusát nem szentelték püspökké, amikor 2017-ben hivatalba lépett, már a jelenlegi pápa idején. Mindkét elődjét, Javier Echevarríát és Álvaro del Portillót korábban Szent II. János Pál püspökké szentelte. A mozgalom alapítója, Szent Josemaría még a prelatúra megalakulása előtt meghalt.

Ferenc pápa július 22-i változtatásaira adott válaszában Ocariz azt mondta: ,,Ez a szentatya azon döntésének konkretizálása, hogy a személyi prelatúrákat a Kléruskongregáció illetékességébe utalja, amit mi elfogadunk”.

,,A szentatya arra bátorít bennünket, hogy figyelmünket arra az ajándékra irányítsuk, amelyet Isten Szent Josémáriának adott, hogy teljes mértékben megéljük azt. … Szeretném, ha a szentatya e felhívása mindannyiunkban erősen visszhangozna. Ez lehetőség arra, hogy mélyebben belemerüljünk abba a lelkületbe, amelyet Urunk oltott alapítónkba, és hogy ezt sokakkal megosszuk családi, munkahelyi és társadalmi környezetünkben.”

Ocariz megjegyezte, hogy ,,a prelátus püspökké szentelése nem volt és nem is szükséges az Opus Dei vezetéséhez”.

Elmondta: ,,A pápának az a vágya, hogy kiemelje a Mű karizmatikus dimenzióját, most arra hív minket, hogy megerősítsük a szeretet és a bizalom családi légkörét: a prelátusnak vezetőnek, de mindenekelőtt atyának kell lennie”.

Bár a változások értelmében a prelátus nem lesz többé püspök, megkapja a tiszteletbeli apostoli protonotárius címet kap. Ferenc pápa dekrétumában az Opus Dei konstitúciójának, az Ut sitnek néhány szövegét is megváltoztatta, amelyet II. János Pál 1982-ben hagyott jóvá.
A konstitúció értelmében például korábban a prelátus ötévente közvetlenül a pápának nyújtott be jelentést az Opus Dei apostoli munkájáról. Az új változások értelmében a prelátusnak mostantól minden évben jelentést kell benyújtania a Kléruskongregációnak.

A hatodik cikkely kimondja, hogy ,,minden, a Püspöki Kongregációnál függőben lévő, az Opus Dei prelatúrájával kapcsolatos kérdést továbbra is a Kléruskongregáció fogja kezelni és eldönteni”.

,,A motu proprio emlékeztet arra, hogy az Opus Dei kormányzásának a karizma szolgálatában kell állnia – amelynek nem tulajdonosai, hanem kezelői vagyunk –, hogy az növekedjen és gyümölcsöt teremjen, bízva abban, hogy Isten az, aki minden dolgot minden emberben munkál” – áll a szervezet honlapján.

Fordította Bodó Márta

Forrás: Catholic News Agency

MEGOSZTÁS