A harmadik Szent Mária Magdolna plébániai tábor Gyimesközéplokon

0
1038

Immár harmadik alkalommal szerveztek bejárós tábort a gyimesközéploki Szent Mária Magdolna-plébánián. Az idén július 18-24. között tartott tábor mottója: „Ne szomorkodjatok, hiszen az Úrban való öröm a ti erősségetek” (Neh 8,10).

A program minden nap délelőtt fél tízkor kezdődött és délután fél hatkor fejeződött be. Jó érzés volt látni a boldog és felszabadult gyermeksereget, akik minden nap nagy lelkesedéssel és örömmel vettek részt programjainkon.

A résztvevők száma 247-287 között mozgott.
A tábor ideje alatt elkészítettük az idei zászlónkat, ami mutatja, mi volt az egyes napok témája.

Hétfőn délelőtt Hosszu Norbert-Lajos gyakorlati évet végzett kispap az imádságról beszélt a jelenlévőknek, rámutatva fontosságára és gyümölcseire, bemutatva a Ferenc pápa által promovált ötujjas imamódszert.

Kedd délelőtt Kovács Alpár Rómában tanuló kispap interaktív formában Szent Péter személyét hozta közelebb a táborozókhoz. Ezt követően Róma városának jelentősebb látványosságait mutatta be.

Szerdán délelőtt Nagy Ferenc gyakorlati évet végzett kispap a templom, az egyházközség patrónusáról, Bűnbánó Mária Magdolnáról beszélt szintén interaktív formában.

Csütörtökön délelőtt Czirják Ottó gyakorlati évet végzett kispap a bűnbocsánat szentségének fontosságát hangsúlyozta, illetve a búcsúra, a szentgyónás elvégzésére készülve lelkitükröt tartott a résztvevőknek, ugyancsak interaktív formában.

Pénteken az egyházközség búcsúünnepe volt, amelyen a táborozók népviseletbe öltözve, ünnepélyesen vonultak fel a szabadtéri oltárhoz és vettek részt a szentmisén. Akik voltak elsőáldozók, azok előző nap és a búcsús ünnep délelőttjén elvégezték a szentgyónásukat.

Az ünnepi szentmisét a főegyházmegye újmisései mutatták be: Kerekes Péter-Miklós újmisés volt a szentmise főcelebránsa, Bőjte Csongor volt a szentmise szónoka. Koncelebrált továbbá Bíró Károly, Mazai Tihamér és Tímár József újmisés. A szentmise végén a jelenlévőket újmisés áldásban részesítették. Az ünnepet még felemelőbbé tette, hogy jelen volt Szilveszter Imre-Gábor aranymisés plébános, aki aranymisés áldásban részesítette a jelenlévőket.

Szombaton délelőtt Kádár János-Győző gyakorlati évet végzett kispap a Szűzanya személyéről, a Mária-tiszteletről, annak fontosságáról tartott interaktív előadást.

A kispapok által tartott interaktív előadások jó alkalmak voltak arra, hogy egy-egy témát a gyermekek jobban megismerjenek, kérdéseiket szabadon feltehessék.

Hétfőn, kedden, valamint szerdán a Mikóújfalusi Ifjúsági Szervezet (IKÚ, Ifjúsági Klub Újfaluért) kilenc tagja, élén Demeter Norbert vezetővel volt a tábor vendége. Különféle játékokkal, műhelymunkákkal tették színesebbé a táborozók napjait. Mindhárom napnak külön játéksorozata volt, amelyek során a gyermekek felszabadultak és jó élményekkel gazdagodtak.

Csütörtökön délelőtt a Caritasos Gábor Bernadett és csapata vezetett műhelymunkát. Délután Görbe Attila egészségügyi asszisztens, a Máltai Szeretetszolgálat tagja vezetett elsősegélynyújtásos programot, melyet fontosnak tartottunk azért, hogy fiataljaink idejében megtanulják, mi a teendő egy sérülés, baleset esetén.

A nap folytatásaként, illetve szombaton a Gyimesközéploki Ifjúsági Csoport (KICS) tagjai vezettek játékokat, kézműves foglalkozásokat, táncot, valamint focit Bârsan Tünde plébániai titkárnő, illetve Kajtár Zsolt gyakorlati évet végzett kispap segítségével. Szintén műhelymunkát vezetett szombaton Varga Zsuzsanna és Vaszi Emőke. A programok szervezésében és lebonyolításában nagy segítség volt továbbá Kovács Renáta tanítónéni, Tankó Renáta önkéntes, Tankó Portik-Bakai Beáta tanítónéni és Balla László kántor, akinek jóvoltából a gyermekek fényképet vihettek haza a tábor legjobb pillanatairól.

Vasárnap déli 12 órától vette kezdetét a tábort ünnepélyes záró szentmiséje, melyben hálát adtunk az Istennek, imádkoztunk támogatóinkért. Egyházközösségünkben ezen a napon az idősekre, a nagyszülőkre került a fókusz, őket köszöntöttük, többek közt a táborozó gyermekek egy része rövid videóüzenettel örvendeztette meg őket.

A szentmise és az idősek köszöntése után a gyermekek lelkileg-testileg feltöltődve, élményekkel eltelve tértek haza, kifejezve óhajukat, hogy a jövőben legyen tábor. Köszönet a tábor anyagi és lelki támogatóiért, valamint a magyar kormány 400 000 forint (4950 lej) támogatásáért.

Málnási Demeter plébános