Milyen szép, amikor a testvérek figyelnek Istenre és az embertársra

0
863

Egyházmegyeközi találkozót tartott a Skapuláré Társulat a nagybányai Szentháromság-templomban július 19-én, kedden. Imaórát tartottak 11 órakor a nagyváradi és a szatmári egyházmegyék plébániáiról érkezett hívek, majd délben szentmisén vettek részt, amelynek főcelebránsa Szmutku Róbert esperes-plébános volt.

A házigazda lelkipásztor köszöntötte az Érmihályfalváról, Nagykárolyból, Szatmárnémetiből érkezett, valamint a helyi skapuláré tagokat. A szentmise keretében négy új testvér vette fel ünnepélyesen a skapulárét.

Homíliájában a szónok a Kármelhegyi Boldogasszony három példaadó erényét emelte ki, mégpedig a figyelmességet, a hálát és a szeretetet. Máriának éber volt a szíve, volt ideje a felebarátra, útra kelt, hogy rokonát, Erzsébetet segítse. Volt ideje Istenre is, elzarándokolt Jeruzsálembe bemutatni Jézust a templomban, majd a 12 éves fiát kísérte oda. A figyelem Máriát jótettre indította. ,,Ezt tapasztaltam ebben a közösségben is, ahol imakilenceddel készítették elő a mai találkozót, és szívet melengető szeretettel készültek a vendégek fogadására. Milyen szép, amikor a testvérek figyelnek Istenre, és ebből a figyelemből jut az embertárs szükségleteire is” – állapította meg a lelkipásztor, aki a továbbiakban az ima fontosságát emelte ki. ,,Amikor imádkozunk, rájövünk, hogy nem kell bizonyítani, nem kell termelni, elég ott lenni Isten jelenlétében” – mondta. A mai világ sokféle módon akarja elvonni a figyelmünket. Mária arra tanít, hogy váljunk szabaddá az Istentől jövő szépre. A posztmodern kor embere saját szabadságáért harcol, mindenkinek a meglátását el kell fogadni, de az ember elfelejtett igent mondani Istenre. Ha figyelünk Istenre, életünk gyümölcsözővé válik.

A hála arra vezette Máriát, hogy dicsőítse az Istent. A hála az embert arra készteti, hogy elismerje és megköszönje a kapott jókat. A szeretet a Kármelhegyi Boldogasszonyt képessé tette, hogy elviselje a szenvedést: látni fiát szenvedni és meghalni a kereszten. Az édesanyák, a nagymamák is szenvednek, amikor látják, hogy gyermekeik nem fogadjak el az értékeket, nem azok szerint élnek, az az érzésük, hogy elveszítik őket. Ilyenkor a szeretet hangján imádkozni kell értük és szeretettel kell fordulni hozzájuk.

Szmutku Róbert megdicsérte a Skapuláré Társulat tagjait imáikért, amelyeket meg is köszönt nekik, hiszen ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy sok minden ne dőljön össze a világban. Szent II. János Pál pápát a skapuláré megmentette a merénylettől, számunkra is életmentő lehet, ha magunkra öltjük a Szűzanya három erényét: a figyelmességet, a hálát, a szeretetet – tanácsolta az esperes-plébános.

A kántori szolgálatot Berar Levente látta el. Az egyházmegyeközi találkozó szeretetvendégséggel ért véget.

Forrás: nagybányai Szentháromság-plébánia