Zarándoklat és Matthias König paderborni segédpüspök látogatása Máriaradnán

0
891
Fotók: A temesvári egyházmegye sajtóirodája

A Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepe alkalmából az egyházmegyei kármelita lelkiségi mozgalom tagjai zarándokoltak a máriaradnai kegytemplomhoz július 16-án. A jelenlévők 11 órakor szentmisén, a délután folyamán pedig előadáson és szentségimádáson vettek részt. A máriaradnai kegyhelyre látogatott Matthias König főpásztor, a paderborni főegyházmegye segédpüspöke és kísérete is. A németországi főpásztor július 17-én a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban szentmisét mutatott be német nyelven, hétfőn délelőtt pedig Pál József Csaba megyés püspökkel folytat megbeszélést.

A liturgiát Lauš Nikola püspöki irodaigazgató mutatta be, koncelebrált Toman Zoltán lelkipásztor, Reinholz Andreas máriaradnai plébános, Hajdú József ny. plébános, Valentin Danciu temesvári görögkatolikus pap és Vereș Mihai ny. görögkatolikus lelkipásztor.

Szentbeszédében a liturgia szónoka hangsúlyozta: az egybegyűlt hívek ez alkalommal a szomszédunkban dúló háború megszűnéséért és a békéért, valamint a saját, belső béke megteremtéséért is imádkoznak. „Legyen szilárd hitünk, ami sajnos hiányzik a mai világunkból. De a hit újra felfedezhető, megélhető, és mindannyiunknak megadatik, ha megtanuljuk a Boldogságos Szűzanyától, hogyan éljük meg hivatásunkat, mint Isten gyermekei. A Szűzanyához való közeledésünk mindig az Istennel való szorosabb kapcsolathoz vezet. A mennyei Édesanyánkhoz való ragaszkodás növeli hitünket – fogalmazott Lauš Nikola püspöki irodaigazgató.

A szentmise után a jelenlévőknek Valentin Danciu görögkatolikus lelkipásztor tartott előadást, azt követően a bazilikában szentségimádáson vehettek részt.

Délután a máriaradnai kegyhelyre látogatott Matthias König főpásztor, a paderborni főegyházmegye (Németország) segédpüspöke és kísérete, ahol a magas rangú vendéget Lauš Nikola püspöki irodaigazgató, Toman Zoltán lelkipásztor, Reinholz Andreas plébános és Cădărean Ion lippai plébános fogadta. A temesvári egyházmegye legismertebb kegyhelyének történetét a helyi plébános ismertette, majd a jelenlévők a csodatévő kegykép előtt imádkoztak. Úton Temesvár felé a segédpüspök és kísérete megállt Temeshidegkúton, ahol megtekintették a római katolikus templomot. A németországi főpásztor július 17-én, vasárnap a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban 10 órakor szentmisét mutatott be német nyelven, hétfőn délelőtt pedig Pál József Csaba megyés püspökkel folytat megbeszélést.

Forrás: A temesvári egyházmegye sajtóirodája