Jó munkát nekünk! – Online találkozón vettek részt a katolikus média munkatársai

0
986

A közös kommunikációs lehetőségekről tartottak megbeszélést július 14-én, csütörtökön a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a nagyváradi és a temesvári egyházmegye médiában dolgozó munkatársai számára az online kommunikációs felületen.

„A meghallgatás tehát a párbeszéd és a jó kommunikáció első, elengedhetetlen összetevője. Nem lehet kommunikálni, ha előbb nem hallgattunk meg, és nem lehetséges jó újságírás a meghallgatás képessége nélkül. Az objektív, kiegyensúlyozott és teljes körű tájékoztatáshoz hosszú odafigyelésre van szükség” – olvasható Ferenc pápának a társadalmi kommunikáció idei világnapjára írt üzenetében.

Meghallgatás, odafigyelés, párbeszéd, jó kommunikáció – ezek voltak a július 14-én, csütörtökön a gyulafehérvári főegyházmegyés, valamint a nagyváradi és a temesvári egyházmegyés média munkatársai számára szervezett magyar nyelvű találkozó főbb témái is.

Az online kommunikációs felületen tartott megbeszélés részben folytatása volt azoknak az országos és regionális találkozóknak, amelyeket a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék sajtómunkatársainak szerveztek az eltelt több mint harminc év folyamán hol rendszeresen, hol időlegesen, ugyanakkor az ismerkedést is szolgálta, mivel új kollégák csatlakoztak a „médiások” csapatához. A találkozón részt vett dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Böcskei László nagyváradi megyés püspök, valamint a Vasárnap folyóirat, a Verbum kiadó, a RomKat.ro internetes hírportál, a hittan.ro, a Mária Rádió magyar nyelvű szerkesztősége, az erdélyi ferences rendtartomány, a gyulafehérvári főegyházmegye, a nagyváradi és a temesvári egyházmegye sajtóirodájának képviselője. A találkozó moderátora és főszervezője Bodó Márta szerkesztő volt, aki két alapvető kérdést fogalmazott meg: az egyház hogyan kommunikál a világ felé, illetve a világ mire kíváncsi, mit vesz át, hogyan értékeli az egyházat?

A megbeszélés kezdetén Kovács Gergely érsek üdvözölte a jelenlévőket, és úgy fogalmazott: a katolikus média szerepét abban látja, hogy gyorsan, hitelesen, igényesen és jól közvetítsenek. „Minden ötletnek, javaslatnak örvendek, és üdvözlöm az ilyen és ehhez hasonló találkozók szervezését. Jó munkát nekünk!” – mondotta végezetül az érsek.

Böcskei László megyés püspök hozzászólásában a négy magyar nyelvű pasztorációt végző egyházmegye közötti összefogás, továbbá a világi sajtóval való jó kapcsolat kialakításának fontosságát hangsúlyozta. – A sajtó munkatársainak, azon túl, hogy tudósítanak, fel kell mérniük azt is, hogy melyek a világi sajtó elvárásai, hogy milyen témák foglalkoztatják az olvasókat. Vannak helyi jellegzetességek, amelyeket jó követni és beépíteni az egységes egészbe. Fontos a négy egyházmegye összehangolódása, az együttműködés és az együtt fejlődés, egymás kiegészítése és az egységes fellépés – fejtette ki véleményét a nagyváradi főpásztor, aki ősszel, szeptemberben Nagyváradon fizikai jelenléttel történő találkozó megszervezését tervezi. Addig azonban az egybegyűltek még egy, online felületen történő megbeszélés megszervezésére tettek javaslatot, ahol meghatározzák a személyes találkozó pontos témáját és időpontját.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája