Induljon a test, hogy élhessen a lélek

1
730
Fotók: Balázs Katalin

„Mosolyogtál ma már? Itt az ideje!” „De jó, hogy nincs két egyforma ember a földön!” „Az együttlét egészség.” „Találkozásunk váljon egészségedre!” „Sétálj gyakran! Ha elindul a test, elindul a lélek” – ilyen üzenetek szerepeltek azokon a színes papírtekercseken, amelyeket fiatalok osztogattak Gyergyószentmiklós központi parkjában július 7-én. Megmutatták magukat azoknak, akik nem akarták elfordítani a fejüket azoktól, akik mások.

A Gyulafehérvári Caritas Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programjának három Hargita megyei központjából érkeztek résztvevők. A házigazda Márton Áron szociális központ közössége fogadta a székelyudvarhelyi Szent Anna nappali foglalkoztató központ munkatársait, a csíkszeredai Szent Ágoston nappali foglalkoztató központba járó fiatalokat, akikhez csatlakoztak a gyergyószentmiklósi Ápoló és gondozó központ ellátottjai. Az önkéntesekkel, kísérőkkel együtt egy 76 tagú csapat vonult végig a Márton Áron központtól a gyergyószentmiklósi könyvtárig, parki pihenő közbeiktatásával. Az együttlét az Egészségséta nevet kapta. Egy sétában hogyan van benne az egészség, azon túl, hogy a járás, a friss levegő megtartja az egészséget? – ezt a kérdést tettük fel a fiatalokat kísérő szakembereknek.

Bálint Lajos Lóránt csíkszeredai központvezető: „A sétának az a lényege, hogy nem csak a fizikai egészség egészség, és nem csak a tökéletes állapot az egészség. Mindenkinek van egy saját egészsége. Az az egész, amivel megszületett, amit készen kapott, amit Isten ajándékaként kell megélnie, és ezt teheti még jobbá akarattal, például együttlétek által. Ezt mutatjuk meg az egészségsétával, és hiszem, hogy így sokszínűen, együtt tudunk egy egészséges mentalitást kialakítani.”

Kassay Noémi gyógypedagógus, Gyergyószentmiklós: „A másság nem betegség. Másképpen érzékelni a világot, megértetni magunkat és a másikat megérteni egyéb kommunikációs eszközzel, mint a beszéd, segédeszközzel közlekedni, nem betegség.  Amikor jól van a testünk, jól van a lelkünk, kapcsolataink rendben vannak, és hasznosnak, elfogadottnak érezzük magunkat, akkor jól vagyunk. Egy őszinte mosoly, egy jóleső odafigyelés, idő, amit a másikra fordítunk, idő, amit magunknak megadunk mind-mind egészség.”

Zsombori Katalin gyógypedagógus, Székelyudvarhely: „Manapság felkapott, hogy a testi egészségünkre vigyázni kell. De én úgy gondolom, hogy ugyanennyire fontos a lelki egészségünk megőrzése is. És erre egy nagyon jó lehetőség volt az, hogy együtt vagyunk. Mert miközben sétálunk, járunk, játszunk, odafigyelünk egymásra. Az, hogy társaink vannak, társadalomnak részei vagyunk, megismerhetjük egymást, lehetnek közös élményeink, tapasztalataink, ez a fontos. A kapcsolatok a lényegesek.”

Pupák-Felméri Zsuzsanna gyógytornász, Gyergyószentmiklós: „Egészségséta: elsétálni arra a helyre, ahol mozgásos, játékos tevékenységek, finomságok várják, ahol jól érzik magukat. Az út szólt rólunk, és a velünk találkozókról is. Az emberek még mindig fenntartással fogadják el a másságot, és abban hiszek, ha minél többet láttatjuk őket, annál jobban hozzászoknak… és talán értékelni is kezdik őket.”

Kosztándi Kinga, a csíkszeredai központ Superar-vezetője: „Egészséges a fiataljainknak, mert kilépnek a komfortzónájukból, azt gyakorolják, hogy megvárjuk egymást, együtt csinálunk dolgokat, egymásra figyelünk, hogy jó csapattá váljunk, akár a Superarban. Egészség nekünk, szakembereknek, hiszen rálátunk arra, hogy az ellátottjaink közül sokan felnőttet megszégyenítő módon figyelnek egymásra. Ha valaki lemarad, bevárják, egymást számon tartják, összetartanak. És egészség a járókelők számára is. Figyeltem az emberek reakcióit. Láttam modellalkatú lányt elmenni mellettünk, aki nem húzta fel az orrát, láttam kisgyerekes szülőket, akik lelassítottak, és nem fordították el gyermekeik fejét. Sok embert láttam kíváncsi tekintettel. Nem volt megvetés, nem volt rémüldözés sem sajnálkozás, hála Istennek. Lehet, gyakrabban kellene hasonlót szervezni, mert ez egy mentális egészség-séta igazán.”

Egy séta, megannyi egészséges megközelítésből. Az egészségpártolók sorából nem szabad kifelejteni az önkénteseket, azokat az édesanyákat, akik nem csak a foglalkozásokra járó gyereküket, hanem testvéreiket is elhozták az együttlétre, azokat a személyeket, akik még csatlakoztak a társasághoz, a K&K bisztrót, amelyik minden alkalommal gondoskodik a finom falatokról és a könyvtár munkaközösségét, akik nyitott szívvel és nyitott kapuval fogadtak. Az együttlét egészség, így lesz folytatás, indulni fog a test, hogy indulhasson, élhessen a lélek.

Forrás: Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas