Júliusban szünetelnek a szerdai pápai általános audienciák

0
864
Fotó: Vatican Media

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan július hónapban nem tartja meg a pápa a szerdai általános kihallgatásokat. A következő szerdai audiencia augusztus 3-án lesz. Az alábbiakban összefoglalva olvashatják, hogy miről tanított a szentatya a legutóbbi, idősekről szóló katekézissorozatában.

A nyári időszakra való tekintettel szünetelnek júliusban a pápai audienciák – adta hírül a szentszéki sajtóközpont. Miután befejezte a Szent Józsefről szóló katekézissorozatát, a szentatya az öregkorról elmélkedik szerdánként a Bibliában szereplő személyek alapján. Legutóbbi, 15. katekézisében Ferenc pápa arról beszélt, hogy nem könnyű elfogadni az öregedést és a vele járó korlátokat, önállóságunk elvesztését, azt, hogy mások segítségére szorulunk, és már nem mi vagyunk a főszereplők. Ha azonban megbékélünk ezzel és csodálattal tekintünk az új nemzedékre, kitartunk a hitben, szépen tudunk elbúcsúzni az élettől. Egy héttel korábban az élet értékét hangsúlyozta a pápa, amely független a hasznosságtól, egészségtől, életkortól. A beteg, ápolásra szoruló öregek gondozása együttes feladatunk, nekik pedig el kell fogadniuk az idő múlását anélkül, hogy elvesztenék a reményt a jövőben. Azt megelőzően a lelki újjászületés, a bölcs öregkor, az örök fiatalság illúziója, és az isteni gyengédség megjelenítése volt gondolatainak vezérfonala. Arról is tanított a szentatya, hogy az évek múlásával törékennyé válik az ember, de ilyenkor van a legnagyobb szüksége a gondoskodásra, az elfogadó szeretetre, hogy megmaradjon méltósága. Ferenc pápa arra buzdított, hogy ne fáradjunk bele az élet értelmének keresésébe, az igazság, a jó és a rossz megkülönböztetése akkor is fontos, ha úgy érezzük, hogy nincs mindig hatásunk a világ folyására. Tanuljuk meg az idősektől az igazságosság iránti szenvedélyt, mert akkor van remény a szeretet és a hit számára is.

A nemzedékek közötti szövetségé a jövő

A pápa tizedik elmélkedésében a bibliai Judit alakjáról elmélkedve megállapította: az erkölcsi és lelki értékek öröksége fontos kincs,a melyet az öregek utódaikra hagyhatnak. Fontos megtanulni az együtt élő generációk közös leckéjét: a gyengédség és a törékenység nem a hanyatlás jele, a fiatalok számára az emberséges jövő útja. Tisztelni kell az öregeket, hitüket, állhatatosságukat, amivel példát mutathatnak a fiataloknak. A nemzedékek közötti szövetségé a jövő: ha fiatalok hálásan fogadják az öregektől kapott életet, az idősek pedig lendületet adnak a jövőhöz, Isten áldása kiárad a népekre – állapította meg a szentatya. Szeretet, méltóság, tisztelet: ezzel tartozunk az idősebb generációnak. Amikor gyenge, esendő, törékeny lesz az ember öregkorára, nem szabad eltávolítani és magukra hagyni őket. A fiatalokat az idősek iránti tiszteletre, elfogadásra, szeretetre kell nevelni. A hit tanúságtételét és a múlt örökségét ugyanis az idősek adják át a fiataloknak. Ferenc pápa arra hív, hogy őrizzük meg az idősek értékes kincsét, amelyet a fiataloknak adhatnak: életük, hittörténetük őszinte elmesélését, hogy aztán együtt léphessünk be Jézus országába. Ferenc pápa a március 23-i szerda délelőtti audiencián az elmúlásról és az örökségről, a nagyszülők emlékezetéről és tanúságtételéről tanított.

A pápa arról is beszélt, hogy a világnak erős fiatalokra és bölcs öregekre van szüksége. A gondoskodás, a korrupció felismerése, az önzetlen szeretet az, amit az öregek adhatnak a világnak. Erre a próféciára ma nagy szükség van a pandémia és a háború okozta szenvedés közepette. Második katekézisében a szentatya arra buzdított: lassítsunk le, hogy teljes értékű életet éljünk. A különböző életkorok ritmusának összhangjára van szükség, el kell engednünk a mindennapok rohanását, odafigyelni egymásra, idősekre, gyermekekre egyaránt. Ez adja meg a teljes értékű élet szépségét. Az időskorról szóló katekézissorozatának első részében a pápa az idő kegyelméről és az életkorok szövetségéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy vissza kell adni a társadalmi megbecsülését az időskornak, és támogatni a párbeszédet a generációk között. A fiatalok akkor bontanak virágot, ha a nagyszülők gyökereiből táplálkoznak, ha az idősek irányt mutatnak nekik.

Forrás: Vatican News