Kolozsváron a váratlan Isten felfedezésén

0
846

A Verbum Keresztény Kulturális Egyesület utóbbi, a címben idézett kiadványa Marie-Noëlle Thabut hiánypótló könyve a marosszentgyörgyi kolostorban élő Katalin Ildikó sarutlan kármelita nővér fordításában, amelyet szerdán mutattak be a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében.

A rendezvényt megnyitó dr. Bodó Márta kiadói főszerkesztő – egyben a házigazda szerepét is betöltő Nőszövetség elnöke – bevezetőjében a könyv fordítójának egyik jelentős mondatát idézte: „A könyv kulcsa saját személyes meglepetésem”.
Laczkó Vass Róbert színművész kiegészítette, szerinte ugyanis a fordító ugyanakkor társszerző is, hiszen francia nyelvről egyedinek mondható magyar nyelvünkön tette elérhetővé a kiadványt. A színművész az est során Kányádi Sándor két bibliai vonatkozású művének előadásával örvendeztette meg a jelenlevőket.

A könyvet Ferencz Antal, a kolozsvári Szent Péter egyházközség plébánosa, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója ismertette. Bevezetőjében megosztotta a kármeliták legismertebb szentjével, Lisieux-i Kis Szent Terézzel kapcsolatos élményét: valahányszor az elmúlt rendszer idején behívták a Securitátéra, közbenjárásáért imádkozott. Elsősorban azért, hogy a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető „beszélgetések”, faggatások során legyen meg a szükséges lelki egyensúlya, okossága, nehogy szavaival valakinek ártson. Ez sikerült – Szent Teréz „visszamosolygott”. Így folytatta: Katalin Ildikó nővér fordítói munkásságával mutatja, hogyan kell közelítenünk Istenhez. A kötetben nyolc, Istent kereső bibliai személyiséget – Noét, Ábrahámot, Mózest, Dávidot, Illést, Ózeást, Jónást és Rútot – idéz fel a szerző, s ők elmesélik kalandjaikat: meg akarják osztani velünk, az olvasóval tapasztalatukat, Istennel kapcsolatos felfedezésüket. Talán ez az első lecke, amit a történetek olvasásából levonhatunk: a hit nem vita tárgya, hanem elsősorban megélt tapasztalat. Ezek az ószövetségi személyiségek életük nagyon is konkrét valóságában találkoztak Istennel. Egy váratlan Istennel, aki szövetséget köt az emberiséggel, boldogság-terveket sző részére, aki szabadnak akarja az embert, aki késedelem és feltételek nélkül megbocsájt, és aki kétségtelenül mindenható. De ez a szelídség mindenhatósága. Sőt, még akkor is hűséges marad, amikor a nép megfeledkezik róla. Megbocsátása, a szövetség jele, hogy mintegy „kifeszíti a szivárványt az égen” és nem „hadakozik” az emberrel – mondta Ferencz Antal a könyv bemutatásaként.

A rendezvényt Márton Szabolcs kántor, karnagy (akinek fellépéséhez kisfia is asszisztált), Kálló Zsuzsanna, Kormos Melinda (ének) gregorián zenei műsora tette teljessé.

Kép és szöveg: Fodor György