Helyszíni beszámoló a Családok Világtalálkozójának megnyitójáról

1
1287
A Romániát képviselő küldöttség tagja tizenegy család, egy lelkipásztor, valamint Pál József-Csaba temesvári megyés püspök. Fotók: Molnár Miklós Csaba

Tegnap délután kezdetét vette a Családok Világtalálkozója, amelyet június 22–26. között tizedik alkalommal szerveznek Rómában. A világtalálkozó támája: „Családi szeretet: hivatás és út az életszentséghez”. Ferenc pápa szándéka szerint ez egy többközpontú és széleskörű esemény, mivel a római találkozóval azonos napokon a világ többi egyházmegyéiben is családtalálkozókat szerveznek, amelyeken a családok saját egyházmegyéjük püspökével élik meg az egységet és ünneplik a családi élet ajándékát.

A Romániát képviselő küldöttség tagja tizenegy család, egy lelkipásztor, valamint Pál József-Csaba temesvári megyés püspök.

A világtalálkozót A család szépsége címmel szervezett családok fesztiválja nyitotta meg a vatikáni VI. Pál teremben, ahol a szentatyával együtt ünnepeltek a világ minden tájáról érkezett családok, papok és szerzetesek.

Az ukrajnai háború sújtotta családokkal való egységünk és szolidaritásunk jegyében a kijevi helyszíni bejelentkezés révén az ottani családok üzenetét hallhattuk elsőként.

Ezt követően öt család tett tanúságot életükről, örömeikről, küzdelmeikről, és azokról a meghitt és személyes ajándékokról, amelyeket ezekben az élethelyzetekben az Úrtól kaptak. Tanúságtételeikben felsorakoztak a mindennapi családi élet nehézségei, a betegség, a gyász, a veszteségek, a házasélet megpróbáltatásai és az ezekből való kiút.

Ma, a világtalálkozó második napján kezdődik a Pasztorációs Kongresszus, amelyet június 23–25. között szintén a VI. Pál teremben tartanak. A kongresszus öt fő konferencia köré épül:

  1. Családegyház és szinodalitás;
  2. A házasság első éveinek kísérése;
  3. A keresztény család identitása és küldetése;
  4. Házassági katekumenátus;
  5. Az életszentség családi útja.

Nemcsak teológiai-tudományos tartalommal bíró előadások ezek, hanem a szentatya szándéka szerint a találkozás és a meghallgatás pillanatai lesznek.

Minden nap témája érdekes és izgalmasnak ígérkezik: hogyan dolgoznak együtt az evangelizációban a házastársak és a papok, a fiatalok és idősek? Mi történik a szeretettel a családban a megpróbáltatások idején? Az apaság és anyaság témája, a keresztény család sajátos identitása és küldetése, a fiatalok szexuális nevelése, a digitális kor kihívásai, az egzisztenciális perifériák családjai – mind olyan téma, amelyre különösen figyelnie kell az egyháznak.

A világtalálkozó célja, amint a szentatya a nyitó eseményen hangsúlyozta számunkra, hogy az egyház szándéka irgalmas szamaritánusként jelen lenni a családok számára minden ilyen élethelyzetben. „Szeretném, ha mindig ott éreznétek közelségemet, ahol éppen vagytok, konkrét élethelyzetetekben” – hangsúlyozta a családokhoz intézett beszédében a pápa – „Az irgalmas szamaritánus példázatára gondolok, aki talál az úton egy sebesültet, odalép hozzá, gondjaiba veszi és segíti folytatni az útját. Szeretném, ha az egyház éppen ilyen lenne számotokra! Irgalmas szamaritánus, aki odalép hozzátok, közel van hozzátok, és segít folytatnotok utatokat, hogy egy lépéssel tovább tudjatok haladni, bármilyen kicsi legyen is az.”

Már a találkozó első napján nagyon jó volt kézzelfoghatóan is érezni és megtapasztalni, hogy az egyház most öt napon keresztül különösen is a családokra figyel, a családot ünnepli mint a hivatás és az életszentség bölcsőjét.

1 HOZZÁSZÓLÁS