Pályázni – mikor, hogyan, miért?

0
1022

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében projektmenedzsment és pályázás témájú képzésre került sor június 20-21-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban.

A csíksomlyói székhelyű KALOT egyesület – népfőiskolai, felnőttképzési, közösségépítő és kulturális szervezet – közreműködésével tartották az idei továbbképzési program nyolcadik rendezvényét, lehetőséget kínálva az érdeklődő papoknak arra, hogy ismereteket szerezzenek (vagy már meglévő tudásukat elmélyíthessék) egy olyan szakterületen, amely napjainkban gyakorlatilag elengedhetetlen része a lelkipásztori „munkakörnek”. Haba Tünde projektmenedzser, tréner, a képzés vezetője e szakterület fontosabb kulcsszavaira (projekt, releváns, megvalósítható, fenntartható, stratégia, célok, célcsoport, logikai keretmátrix, indikátor, kockázat stb.), ezek pontos értelmezésére építve közvetített a projektmenedzsment – és ezen belül a pályázás – terén fontos tudnivalókat.

„A benyújtott pályázatok sikerességének egyik fontos kulcsa a jó projekt(terv), de ugyanúgy fontos az is, hogy megértsük a támogató céljait és azt is, hogy miért kérnek annyi dokumentumot, leírást és költségvetést egy-egy pályázathoz. Egy projekt nem akkor sikeres, ha támogatást sikerült szereznünk rá egy nyertes pályázat keretében, hanem akkor, ha azt meg is tudjuk valósítani, és általa olyan változást sikerül elérnünk a környezetünkben, amely a projekt lejárta után is tartós marad. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a pályázati lehetőségek böngészése előtt olyan projekteket tervezzünk, amelyek relevánsak, megvalósíthatóak és fenntarthatóak” – mondta az előadó. Hogy ez mit jelent, és hogyan juthatunk el ide, milyen módszereket alkalmazhatunk, hogy igazán sikeres projekteket tervezhessünk és valósíthassunk meg – ezeket a kérdéseket boncolgatták a résztvevők az együtt töltött két nap során.

A képzés nem „pályázatírási útmutatás” kívánt lenni, hanem egy fogalomtisztázó, röviden összefoglalt, de átfogó képet nyújtó ismertető mindarról, amit a projektmenedzsment szakterületén szükséges/érdemes ismerni, érteni és átlátni ahhoz, hogy egy lelkipásztor a közösségében – és közösségével együtt – a különböző terveket és célkitűzéseket sikerrel megvalósíthassa.

Kép és szöveg: Dávid Tünde