Különös dolgok kertje

0
1428
A kiállító művészt, Mira Marincaşt a tárlat megnyitóján Ferencz Egon gyakorlati éves teológushallgató köszöntötte. Fotó: Bodó Márta

A kert a paradicsomi történet óta és nyomán csodás, különös dolgok helye. Mira Marincaş közös otthonunk, közös kertünk saját, sajátos, olykor lenyűgöző, máskor az ember tevékenysége nyomán lepusztított képét mutatja fel. A művész fotóművészeti tárlata június 14-én nyílt meg és másfél hónapon át megtekinthető a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana egyházművészeti kiállítóteremben (Iuliu Maniu/Szentegyház u. 4.). A fiatal, tehetséges szatmári születésű művész sokat, sokfelé állított már ki, vers- és fotókötete is napvilágot látott, e tárlaton is vannak a fotót más technikákkal kombináló alkotásai is. A képek a kiállítás hangulatát igyekeznek megragadni, mindenképp érdemes a kiállítóterembe betérni, megnézni az alkotásokat.

A művész Szatmárnémetiben született, a szatmári Aurel Popp Művészeti Líceum elvégzése után a kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen tanult, majd doktori fokozatot szerzett, jelenleg a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, fotó és film szakon tanít fotótörténetet és fotótechnikát.

Művészete központi témája, egyben origója és ihletője a fény és árnyék. Zakariás Ágota művészettörténész a megnyitón Mira Marincaş alkotásait méltatta és stílusjegyeit ismertette. A kiállításmegnyitóra érkezetteket a házigazda Szent Mihály-plébánia nevében Ferencz Egon gyakorlati éves kispap köszöntötte, jelezve: a katolikus egyház a természeti és művészi szépre nyitottan örömmel fogadja a teremtett világ csodáit megmutató művészeket.

A kiállításon Márton Szabolcs kántor-karnagy a gyulafehérvári Batthyaneum könyv- és kézirattárában végzett kutatásai nyomán talált graduáléból származó, 16. századi gregorián dallamokat szólaltatott meg Kormos Melinda és Kálló Zsuzsanna közreműködésével.

A kiállításon fekete-fehér és színes, analóg és digitális fotográfiákat láthat augusztus 5-ig a látogató.