Új keresztúti stációk a gyulafehérvári székesegyházban

0
1256
Három új keresztúti stáció, Gergely Zoltán munkái már láthatóak a gyulafehérvári székesegyházban. Fotó: Bodó Márta

Új keresztút készül a gyulafehérvári székesegyház számára, adta hírül a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. Az állandó keresztút lehetőséget ad a hívek számára, hogy amikor a székesegyházba zarándokolnak, elvégezhessék ezt az áhítatot is. A stációképek egyéni kivitelezésűek, kizárólag a székesegyház részére készülnek, a 14 közül eddig az első három készült el, év végéig várják a teljes sorozatot, mondta el kérdésünkre a főegyházmegye művészeti referense, Hegedüs Enikő művészettörténész.

A gyulafehérvári székesegyházba belépve, jobbra, a déli mellékhajóban álló síremlékek mellett elhaladva felfigyelhet az újonnan felállított keresztúti stációkat ábrázoló domborművekre.  A székesegyház környezetébe illő, kortárs megfogalmazású stációképek közül három látható. A bronzba öntött domborművek alkotója Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész.

A 14 stációképből álló keresztút-sorozatból két bronzdombormű kivitelezése a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2021. évi támogatási összegéből valósult meg. A teljes sorozatra az anyagiakat az érsekség az önrész mellett különböző támogatásokból biztosítja.

Hegedüs Enikő művészettörténészt kérdeztük e terv születéséről. Miért vált szükségessé egy új keresztút a székesegyházban? Hol lesznek elhelyezve az egyes stációk?

„A székesegyházban mindez idáig nem volt állandó keresztút. A nagyböjt folyamán helyeztek ki ideiglenes stációképeket. Elsősorban ezért fogalmazódott meg az igény arra, hogy a keresztútnak legyen megfelelő képsorozata. Jakubinyi György érsek idején, 2019 januárjában egy meghívásos pályázat után dőlt el, hogy Gergely Zoltán Kolozsváron élő szobrászművész kap megbízást a keresztút tervezésére és kivitelezésére. Kovács Gergely érsek
megerősítette a 2019-ben megkötött szerződést.” 

„A székesegyházban a keresztútjárás a mellékhajókban történik, nagyböjt folyamán az érsek, püspök vezetésével a kispapok és hívek itt végzik az imádságot. Ezért az új stációképek is ide fognak kerülni. Mivel a mellékhajók falainál oltárok állnak, ezért a stációdomborművek a mellékhajókat a főhajótól elválasztó oszlopokra kerülnek. Gergely Zoltánnak sikerült olyan áttört formát megalkotni, hogy az oszlopon elhelyezett domborművek kellő mértékben érvényesüljenek és az építészeti formát se sértsék. Az áttört formák szimbolikus jelentéssel is bírnak.” 

Milyen érvek alapján választották ezeket a stációterveket, ábrázolásokat?

„Az érsekség olyan terv mellett döntött, amely művészi színvonalú, megoldásában korszerű, mégis felismerhetőek a hagyományos jelenetek, azaz a művész képes ötvözni a hagyományos és kortárs kifejezésmódot. Mindemellett fontos szempont volt az is, hogy a keresztúti képek, vagyis a bronzba öntött domborművek illeszkedjenek a középkori székesegyház környezetéhez, architektúrájához és elhelyezésük megfeleljen a műemlékes szempontoknak.” 

„A megrendelés értelmében a sorozat az ismert 14 stációképből áll. A művész a keresztúti képek alapjául Szent II. János Pál pápa elmélkedéseit (2000. év nagypéntekén) vette alapul. A művész minden egyes domborműnél Krisztus alakját helyezi a középpontba, mellette a személyek számát a minimálisra csökkenti, hogy ezáltal is kiemelje a mondanivalót. A stációképek egyéni kivitelezésűek és kizárólag a székesegyház részére készülnek. Eddig az első három készült el. Az idei
év végéig várjuk a teljes sorozat létrejöttét.”