Ferenc pápa kinevezte a Pápai Gergely Egyetem új rektorát

0
480
Mark Lewis jezsuita szerzetes. Fotó: Vatican News

Mark Lewis jezsuita szerzetest nevezte ki a szentatya a Pápai Gergely Egyetem új rektorának, aki 1959-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. A jezsuita szerzetes korábban sokáig a Pápai Gergely Egyetemen tanított, majd 2017-ben visszatért rektorhelyettesként. A kinevezés szeptember 1-től lép életbe.

„A képzést követő évek során Lewis atya számos megbízatást kapott a kutatás, az oktatás és a vezetés területén. E fontos pozíciókban Mark A. Lewis atya gazdag tudományos és vezetési tapasztalatra tett szert, amelyet az elmúlt években nagylelkűen a Pápai Gergely Egyetem szolgálatára használt fel.” Az egyetem jelenlegi rektora, Nuno da Silva Gonçalves jezsuita szerzetes így mutatta be utódját, rendtársát, Mark Andrew Lewis szerzetest az egyetemi közösségnek.

A minőség híve

Mark Lewis három évig betöltött akadémiai rektorhelyettesi minőségében „az oktatói testület pedagógiai képzésében és a minőség előmozdításában vett részt, amely mára az egyetemi élet állandó dimenziójává vált” – fogalmazott a jelenlegi rektor. Végül köszönetet mondott mindenkinek az elhivatottságért és a missziós lelkületért, amelynek az elmúlt hat évben közeli tanúja lehetett, és amely a Pápai Gergely Egyetemet olyan különleges intézménnyé tette, amely az egész egyház szolgálatában áll.

Mark Andrew Lewis SJ 1959-ben született Miamiban, Floridában, az Amerikai Egyesült Államokban. 1980-ban lépett be a Jézus Társaságába, és 1991-ben szentelték pappá. A St. Louis Egyetemen filozófiai, a torontói Regis College-ban pedig teológiai diplomát szerzett. 1995-ben doktorált történelemből a Torontói Egyetemen. 1996-tól 2004-ig a Jézus Társasága római Történeti Intézetében dolgozott, amelynek 1998-tól igazgatója volt. Ezekben az években kezdett tanítani a Pápai Gergely Egyetem Egyháztörténeti Karán. 2005-ben visszatért az Amerikai Egyesült Államokba, és a Spring Hill College-ban tanított. 2008-tól 2014-ig a Jézus Társasága New Orleans-i tartományának elöljárója volt. 2017 januárjában tért vissza a Pápai Gergely Egyetemre, az Egyháztörténeti és az Egyházi Kulturális Örökség Kar tanári testületének tagjaként. Számos tanulmánya jelent meg a neveléstörténetről a Jézus Társaságában.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News