Lóháton, gyalog, Háromszékről Csíksomlyó felé

0
1063

A Perkőn a kézdi-orbaiszéki magyarok imaszalagjait tűzték a lovas zarándokok zászlóira, Alsó-Háromszékről a lovas zarándokok Illyefalváról indultak, Kézdivásárhelyen a Szentháromság tiszteletére felszentelt kantai templomban tartott szentmise után indultak a felső-háromszéki gyalogos zarándokok.

Kezdetét vette a X. Felső-Háromszéki Gyalogos Zarándoklat

A felső-háromszéki gyalogos zarándokok két év kihagyással június 2-án újra nyakukba vehették a zarándokkendőket. A gyülekező Kézdivásárhelyen volt, a Szentháromság tiszteletére felszentelt (kantai) római katolikus templom előtt. 11 órától szentmisét tartott a jubileumi zarándoklat főszervezője, Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános. Bevezető gondolataiban a közöséggé válás reményét fejezte ki: „Szanaszét ültünk a templomban, nem ismerjük még egymást, de hiszem azt, hogy mire az út végére érünk, mi is eggyé leszünk ezen az úton. Ha ezt az utat a szentmiseáldozattal kezdjük, akkor le tudjuk tenni a terheket. Így örömmel tudjuk megtenni azokat a lépéseket.”

Mintegy hatvanan indultak el a keresztalját követve, gyermekek, fiatalok és felnőttek. Hozzájuk csatlakozik a második nap a tucatnyi kászoni zarándok. Zarándokútjuk idei jelmondata: Pax et bonum – Béke és jóság.

Jánó Kinga

Lovas zarándokok viszik a háromszékiek imáit

A Hargita, Kovászna és Maros megyei lovas zarándokok is elindultak a búcsúra: ötödik alkalommal viszik el az otthon maradó közösségek fohászait – írja a Háromszék. Az előző évek hagyományait követve idén 210 lovas zarándokol el Csíksomlyóra. A lovas zarándoklat célja, a szalagokra írt imaüzenetek eljuttatásán túl a lovas hagyományok ápolása és a nemzeti összetartozás erősítése. A szalagra írt imák nagyrésze idén a békéért kiált az ukrajnai háború miatt. A lovasok június 2-án, csütörtökön délelőtt indultak el Perkőről.

A perkői kis kápolna kőszínpada előtt a zarándokok fakeresztjére Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Kézdialmás, Lemhény, Gelence, Zabola, Kommandó, Kovászna, Zágon, Barátos, Dálnok, Szentkatolna, Torja és Kézdivásárhely polgármestere, illetve alpolgármestere tűzte fel a kézdi-orbaiszéki magyarok imaszalagjait, végül Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tűzte fel a hímzett imaszalagot. Alsó-Háromszékről az Olt menti települések fohászait vivő lovas zarándokok Illyefalváról indultak, ők Sepsiszentgyörgyön át Sepsibükszád felé haladva vették/veszik a települések üzeneteit.

Iochom István