Ferenc pápa felköszöntötte Erzsébet királynőt a platinajubileuma alkalmával

0
757
Fotó: Archív/Vatican News

Ferenc pápa táviratban köszöntötte az Egyesült Királyság uralkodóját a platinajubileuma, illetve 96. születésnapja alkalmából, imáiról biztosítva őt. Márciusban egy libanoni cédrust ajándékozott a királynőnek a teremtésvédelemért tett erőfeszítéseiért.

„A mindenható Isten adja meg Erzsébet királynőnek és a királyi család tagjainak, valamint a nemzet egész lakosságának az egység, a gyarapodás és a béke áldását” –  írja táviratában a pápa. Csütörtökön kezdődött a négynapos nagyszabású rendezvénysorozat az Egyesült Királyságban, amellyel II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját ünneplik a britek. A szentatya egyébként idén március 29-én már levelet küldött a Buckingham Palotába, amelyben jókívánságait küldte a jubileum alkalmából. Elismerését fejezte ki a brit monarchia vezetőjének kitartó és állandó szolgálatáért, a nemzet java, a lakosság fejlődése, valamint kiváló lelki, kulturális és politikai örökségük megőrzése érdekében. A teremtett világ megóvásáért végzett erőfeszítéseinek elismeréseként, amellyel a jövő nemzedékek kincsét ápolja, Ferenc pápa egy libanoni cédrust ajándékozott a királynőnek, az ún. Queen’s Green Canopy kezdeményezéshez kapcsolódóan, amelynek lényege, hogy a jubileum évében fákat ültetnek. „Ez a cédrus, amely a Bibliában az erő, az igazságosság és a gyarapodás virágzását jelképezi, legyen bőséges isteni áldás záloga az Egyesült Királyság számára” – így zárul Ferenc pápa márciusi levele, amelyet a 96 éves Erzsébet királynőnek küldött. Az Egyesült Királyság történetében ez az első, hogy egy uralkodó platinajubileumot ünnepel: korábban még egyetlen király/királynő sem ült 70 évet a brit trónon.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében – a hivatalos születésnaphoz hasonlóan – júniusban tartják. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is. A júniusi időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóját. 

Forrás: Vatican News