Elindultak a zarándokok

0
1736
A Boldogasszony zarándokvonat kigördül a kolozsvári állomásról, viszi a maradók imaszándékait. Fotó: Bodó Márta

Pár nap és felvirrad a pünkösdszombati csíksomlyói búcsú napja. Javában készül mindenki, aki így vagy úgy részt vesz. Sokan indultak gyalogosan, a Mária-úton. Mások a hagyományos plébániai csoporttal a maguk évtizedes, évszázados útján, módján. Elindultak az utóbbi évtizedben meghonosított zarándokvonatok, és a lovas zarándokok is útra keltek. Képes beszámolónk néhány készülő, induló, úton levő csoportot mutat meg.

A Boldogasszony zarándokvonat 14,56-kor futott be a kolozsvári állomásra, amelyre épp azokban a percekben szakadt le az isteni áldás a sűrű felhőrétegből. Csütörtök reggel indult a zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, mintegy hétszázan utaznak vele, köztük Varga Lajos váci segédpüspök, Soltész Miklós államtitkár, Timár Asztrik OFM.

Eső, pára és nagy szeretet, zenés-táncos köszöntő, szép szavak és erős ima, könnyek, mosolyok, taps, ölelés, áldás és integetés, minden volt Kolozsváron. Köszönet a szervezőknek, a minden évben lelkes zarándokoknak és lelki kísérőknek, a hatóságoknak: fegyelmezett, zavartalan, példás kis ünnepség volt zászlókkal, himnusszal, és viszik a zarándokvonat utasai Kolozsvár, a kolozsváriak fohászait is a csíksomlyói Szűzanyához.

Kolcsár Endre gondnok vezetésével elindult a szárhegyi gyalogos keresztalja a pünkösdi búcsúra. Külön megtiszteltetés, hogy csatlakozott a testvértelepülés, Mátraderecske polgármestere, Forgó Gábor is a zarándokokhoz.

A csomafalvi zarándokok is elindultak a búcsúra.

Elindultak a Varázspatkó lovarda lovas zarándokai is. Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi katolikus iskola igazgatója is velük tart, hozzájuk csatlakozik, amint az iskola körüli hivatalos teendők engedik. Facebook-bejegyzésben így írt erről: „Május 4-én megtudtuk, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum működési engedélyét jogerősen eltörölték. Azt is tudtuk, hogy ezt valaki végre is kell hajtsa. S azt is tudtuk, hogy mi, az iskola közössége együtt akarunk maradni, s még ha átmenetileg valamelyik intézmény ernyője alá is kell kerülnünk, szívünkben továbbra is rákóczisok leszünk, amíg újra sikerül megalapítani, sokadszorra az iskolánkat. […] A tegnap alig több, mint egy óra alatt a szülők aláírásukkal bizonyították, hogy mindenki azt akarja, hogy egyben, együtt maradjunk. Ma még a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójaként írom mindezt. Holnap már az iskola tényleg nincs (pontosabban ugyanott, ugyanazok a diákok, ugyanazokkal a tanárokkal, ugyanúgy, csak éppen a Bolyai keretében működik, amelynek aligazgatójaként én is a saját irodámból végzem tovább a dolgom), de biztos vagyok benne, hogy rövidesen újra lesz. Ezért is a csíksomlyói búcsúra küldött imaszalagjára az iskolának Ady Endre egy gondolatát írtuk: Az élet szent okokból élni akar.”

„Évek óta pünkösd előtt lóháton zarándokolok el Csíksomlyóra. A tegnap az imaszalagok átvételénél jelen tudtam ugyan lenni, de ma reggel nem tudtam a marosszéki, harasztkeréki lovas zarándokkal elindulni, mert ma az iskolánk felszámolását kellett végrehajtanunk. De hiszem azt, hogy a Szűzanya megáldja minden jóakaratú ember segítő készségét, megáldja a munkánkat, s közbenjárására az iskolánk újra indul. S azt is tudom, hogy a Szűzanya lábához, még ha nem is tudok végig menni a zarándoklaton, legalább az utolsó szakaszon lóháton fogom elvinni s letenni iskolánk imaszalagját”, írta Tamási Zsolt.

Elindult az V. Pünkösdi Lovas Zarándoklat, velük tart Potápi Árpád János államtitkár is, Székelyudvarhelytől Csíksomlyóra lovagolva. A lovasok viszik a világ magyarságának szalagokra írt imaüzeneteit.

„Kívánom, hogy az idei pünkösdi búcsú jelmondata, a béke és jóság töltse be minden zarándok lelkét”, írta Facebook-bejegyzésében Potápi Árpád János.

Minden zarándoknak tartalmas zarándoklatot, lelki feltöltődést és szerencsés hazatérést. Isten óvja mindannyiukat!