Díszdoktori címmel tüntette ki a BBTE Leonardo Sandri bíborost

0
1240
Daniel David rektor és Leonardo Sandri bíboros az ünnepségen. Fotók: a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Doctor honoris causa (díszdoktori) címmel tüntette ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Leonardo Sandri bíborost, a vatikáni Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusát, a római Pápai Keleti Intézet nagykancellárját. Az ünnepélyes átadást az egyetem Aula Magna termében június 2-án, szerdán tartották. A bíboros Ferenc pápa látogatásának harmadik évfordulóján, június 1. és 5 között tartózkodik Romániában, ahol kifejezi köszönetét az ukrajnai menekültekért végzett szolgálatért.

A cím odaítélésére a BBTE Görögkatolikus Teológia és Tanárképző Kar képviselői javaslatára a bíborosnak a romániai görögkatolikus teológiai egyetemi képzés támogatására, valamint a béke és a szolidaritás kultúrájának nemzetközi szintű előmozdítására tett erőfeszítései nyomán került sor.

„A BBTE átfogó egyetemként a kontinens legösszetettebb teológiai kínálatával rendelkezik, négy autonóm karral, amelyek a BBTE teológiai iskolájában egyesülnek, a kapcsolat a BBTE tudományos közössége és a római Pápai Keleti Intézet között már hagyományos (pl. számos ösztöndíj révén)” – fogalmaz Daniel David, a BBTE rektora az egyetem Facebook-oldalán közzétett tájékoztatóban.

Laudációjában Cristian Barta professzor, a Görögkatolikus Teológia és Tanárképző Kar dékánja elmondta, hogy nagy megtiszteltetés az egyetem számára, hogy egy olyan intellektuális és egyházi személy számára adományozhatja a díszdoktori címet, aki az egész életét az egyháznak és az emberiségnek szentelte. A dékán ünnepi beszédét követően Claudiu Lucian Pop, a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye megyés püspöke köszöntötte a bíborost.

A Vatikán nevében a bíboros a Medaglia Pontificia-érmet és a Vatikáni Apostoli Könyvtárban őrzött Bodmer VIII. papirusz (Beati Petri Apostoli Epistulae) hivatalos másolatát adta át a BBTE rektorának és az egyetem tudományos közösségének.

Daniel David, a BBTE rektora a díjátadó ünnepségen elmondta, hogy „a BBTE közössége mostantól szellemében és személyiségében is erősebb. A tudománynak és a vallásnak össze kell fognia a modern obskurantizmus ellen. Azok, akik valóban értik a tudományt, nem félnek a teológiától/vallástól, és azok, akik valóban értik a teológiát/vallást, nem félnek a tudománytól. Menjünk hát együtt, hogy jót tegyünk a világban!” – olvasható az egyetem Facebook-oldalán.

Az ünnepi esemény visszanézhető online az egyetem Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján:

Leonardo Sandri bíboros a Vatican News híradása szerint június 1. és 5. között – három évvel Ferenc pápa romániai apostoli útját követően – lelkipásztori látogatást tesz Romániában, hogy találkozzon a romániai görögkatolikus egyház főpásztorával és lelkipásztoraival. A bíboros által vezetett kongregáció sajtóközleménye szerint Leonardo Sandri bíborost Miguel Maury Buendía, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa kíséri. A bíboros június 1-jén este érkezett Kolozsvárra, ahol Claudiu Lucian Pop görögkatolikus püspök fogadta. A csütörtöki díszdoktori cím átvételét követően a nap során szentmisét celebrált az Istenszülő Nővérek Kongregációjának kolostorában, illetve megáldotta egy közeli település plébániatemplomának felújítási munkálatait.

Kolozsvár, Máramarossziget, illetve Balázsfalva Leonardo Sandri bíboros látogatásának három fő állomása, utóbbi helyszínen Ferenc pápa látogatásának harmadik évfordulóját ünneplik. A bíboros romániai látogatása, a görögkatolikus egyház főpásztorával és a görögkatolikus egyház zsinatával, a kolozsvári tudományos közeggel – ahol ortodoxok, katolikusok és protestánsok együtt keresik a tudást – való találkozása a hála kifejezése kíván lenni azért a szolgálatért, amelyet Románia a közös határról érkező ukrán menekültekért a frontvonalon végez.