Végre rendes ünnep – Elballagtak az Árpád-házi Szent Erzsébet-líceum végzősei

0
1848

Öröm szállt a szívekbe, amikor május 28-án reggel a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum udvarát színes népviseletbe öltözött diákok és szebbnél szebb lovak töltötték meg. Idén ismét teljességében tudott meglenni az ünnep, hiszen az iskola összes diákja részt tudott venni a lovas felvonulásban, majd részt venni a hálaadó szentmisén.

A hálaadó szentmisén Szilveszter Imre hidegségi plébános osztotta meg gondolatait a ballagókkal és a vendégekkel. Fő üzenete az volt: legyünk hálásak azért, hogy így együtt lehetünk, együtt ünnepelhetünk és tiszta szívvel megélhetjük ezen ünnep szépségeit. A prédikációban kiemelte a ballagás kettősségét: búcsúzás és valami új kezdete. Felhívta a ballagók figyelmét arra, hogy legyenek tele álmokkal, reményekkel és hittel.

Az ünnepségen féltő szívvel engedi el az iskola el az eddig a falai közt nevelkedett gyerekeket, akikből hamarosan felnőtt lesz. De szívből reméljük, hogy tarisznyájuk nemcsak a jelképes ajándékokkal van tele, hanem azok értékével is. A tarisznyájukban lévő ajándékoknak is jelképes értelmük volt.

A só az élet ízét jelenti. Arra emlékezteti a diákot, hogy élvezze az életet, legyen meg a „sava-borsa”, és ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elképzelte, akkor se keseredjen el. Azt is szimbolizálja, hogy a diák mindent megtanult, az életet és az ételt átvitt értelemben meg tudja sózni, azaz a tanultakat megfelelő módon tudja alkalmazni.

A föld: a kis zacskó föld az otthont, az anyaföldet jelenti. Egyfelől azt jelképezi, hogy bárhova is megy a világban, mindenütt vele lesz a szülőföldje, így mindig megfelelően tudja azt képviselni. Másfelől azt is jelenti, hogy bár most a ballagó útra kel, elhagyja a szűkebb értelemben vett otthonát, de majd visszatér oda, hogy tudásával hazáját gyarapítsa.

Az érem: az érme a gazdagság és a bőség szimbóluma. Kifejezi a tudásáért megszerzett hasznot, illetve hogy tudásával majd pénzt tud keresni, azt pénzre tudja majd váltani

A hamuban sült pogácsa azt jelenti, hogy a ballagónak mindig legyen mit ennie, emiatt ne is aggodalmaskodjék. A pogácsa kerek alakja a világot jelképezi.

A diákok búcsúztak és búcsúztatták. Átérezhették: Ez a szép nap ma csakis a tiéd. Ragyogtak. Minden róluk, értük, nekik szólt. Voltak örömkönnyek, büszkeségkönnyek, az elvállás okozta szomorú könnycseppek, és ez mind természetesen hatott.

De nemcsak a végzősök örültek, hanem az egész iskola. Valahogy az elmúlt évek járványhelyzete és digitális özönvize után mintha új életre kelt volna ez a különleges ünnep is. A hagyományok megőrzése fontos számunkra, és tiszta szívből reméljük, hogy diákjaink ezeket az értékeket magukkal hordozzák az életben.

Baliga Erika, Bálint Róbert