A 2023-as lisszaboni ifjúsági világtalálkozó tizenhárom védőszentje

0
1250

Krisztus élete betölti és megmenti a fiatalokat minden korban. Erről tanúskodik a következő, 2023-ban Lisszabonban megrendezendő Ifjúsági Világtalálkozó 13 védőszentje. A Szentszék Sajtóterme május 18-án közzé tette a Manuel Clemente bíboros, lisszaboni pátriárka által ezekről a védőszentekről írt szöveget, amely előszóként jelent meg a Paulinus könyvkiadó egy kötetében.

Az életszentség tizenhárom fénye korunknak: őket állítja a fiatalok elé a 2023. augusztus 1-6. között Lisszabonban megrendezendő ifjúsági világtalálkozó helyi szervező bizottsága. Minden egyházmegye kiválasztott olyan szenteket, akik viszonyítási pontként szolgálnak az egyes egyházmegyék életében. Ezzel kívánják segíteni a jövő évi nemzetközi ifjúsági rendezvény résztvevőit, hogy e nagyszerű esemény felé induljanak.

Elvinni Jézust a világba

Az ifjúsági világtalálkozó fővédőszentje Szűz Mária, a fiatal nő, aki elfogadta, hogy Isten megtestesült fiának anyja legyen. Mária elhozza Jézust másoknak, és ma is példakép a világban, amely várja Krisztus üdvözítő üzenetének hirdetését.

A hit hősei között van Szent II. János Pál, az ifjúsági világtalálkozó elindítója, Bosco Szent János, Szent Vince, a 6. század diakónusa és vértanúja, továbbá azok a szentek, akik elhagyták Lisszabont, hogy elvigyék az evangéliumot a világba: Szent Antal, egy 13. századi ferences, Vértanúkról nevezett Szent Bertalan, egy 16. századi domonkos szerzetes, aki részt vett a tridenti zsinaton és Brito Szent János, egy 17. századi jezsuita misszionárius és vértanú.

A lisszaboni fiatal boldogok

Néhány boldog kortársuk példáját is felkínálják a résztvevő fiataloknak: Portugáliai Johanna királylányét, aki a kolostorbeli életet részesítette előnyben a koronával szemben; a fiatal jezsuita João Fernandesét, aki 1570-ben halt vértanúhalált a Kanári-szigeteken, miközben misszionáriusként Brazíliába tartott; a Gyermek Jézusról nevezett Mária Kláráét, aki fiatal arisztokrataként árvává válva úgy döntött, hogy az elfeledettek „anyja” lesz Lisszabonban.

Korunk boldogai

Végül a lisszaboniakhoz csatlakozik Boldog Pier Giorgio Frassati, akinek szentté avatási eljárása folyamatban van, aki az Alpokat megmászva és a szegényeket szolgálva örömmel, dinamizmussal és szeretettel élte meg az evangéliumot egészen 24 éves koráig, Torinóban bekövetkezett haláláig; Boldog Marcel Callo francia cserkész, aki 1945-ben halt meg a mauthauseni koncentrációs táborban, ahol a nehéz körülmények ellenére apostolkodást végzett, valamint két olasz boldog, Chiara Badano és Carlo Acutis, akiket a betegség már serdülőkorukban sújtott, de a keresztre feszített Krisztussal együtt élték meg a szenvedést, a hit fényes tanúságtételét kínálva korunknak.

Az ifjúsági világtalálkozóról

A világ minden egyházmegyéje választott védőszenteket, hogy segítsék fiataljaikat felkészülni a 2023-as lisszaboni rendezvényre. A nemzetközi eseményen valószínűleg Ferenc pápa is részt vesz fiatalok százezreivel együtt, akik a világ minden tájáról érkeznek majd a portugál fővárosba.

Az első ifjúsági világtalálkozót 1986-ban Rómában rendezték meg, majd később Buenos Airesben (1987), Santiago de Compostelában (1989), Czestochowában (1991), Denverben (1993), Manilában (1995), Párizsban (1997), Rómában (2000), Torontóban (2002), Kölnben (2005), Sydneyben (2008), Madridban (2011), Rio de Janeiróban (2013), Krakkóban (2016) és Panamában (2019) tartottak találkozókat.

Paolo Ondarza / Somogyi Viktória, Vatican News