Határon átívelő musical Szent Ignác életéről

0
1326

Különleges módon ünnepli a jezsuita rend alapításának 500 éves jubileumát két testvériskola: a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium közös, Szent Ignác életéről szóló musical megalkotására, betanulására és bemutatására hívta meg a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumot.

A Loyolai Szent Ignác életének mozzanatait megjelenítő kétfelvonásos előadás, Te vagy a tét – Ignác, a lélek lovagja címmel, valójában egy lelki utazás, megtérésekkel, kísértésekkel, istenélményekkel, újabb kihívásokkal. Olyan lelki mozzanatok ezek, amelyeket a mai fiatal, a mai ember is a sajátjának érezhet – ettől képes a darab őt is megszólítani. A nézők ugyanakkor 500 évet utaznak vissza az időben, ami által Ignác személyes életének vívódásaiba, a rendalapítás körüli eseményekbe és az inkviziciós vitákba is betekintést nyernek.

A színpadi mű lendületes zenéjét kortárs zeneszerzők, Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston komponálták. Fellelhetők benne a musical, a dzsessz, a rap és a keresztény könnyűzene elemei is. A közös projektben – amely műhelymunkát, egyedi jeleneteket, színpadi mozgást, közös koreográfiát stb. jelent – körülbelül 100 diák vesz részt, közülük 28-an a Hám János Líceum tanulói. Szatmárnémetiből két tanár kapcsolódott be a Miskolcon május 16–20. között tartott előadássorozatba.

A szatmárnémeti bemutató június 10-én lesz a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Forrás: hittan.ro/szatmar.ro