Szentlélek-zarándoklatot szerveztek a Mária-úton

0
1106
Fotók: Erdélyi Mária Út Egyesület

A romániai Mária Út Egyesület és a Ferences Biciklitúra (FerBiT) közös szervezésében zarándoklatra került sor a Gyimesi-hágó (1155 m) Széphavas (1327 m) – Küpüs-kút (1281 m) – Pogány-havas (1351 m) – Szent László-emlékhely (1213 m) – Csíkszépvíz (791 m) Mária-út M05-ös szakaszán. A zarándoklat célja a pünkösdre való lelki felkészülés volt, amelynek résztvevői nem csupán Csíkból, hanem Háromszékről/Erdővidékről is érkeztek.

A zarándoklat egyik vezetője Főcze Imre, Bonaventura OFM, dévai plébános volt, aki a romániai Mária-út lelki igazgatója is egyben, s aki leginkább a kerékpáros zarándoklatairól ismert a Ferences Biciklitúra (FerBiT) révén. A másik zarándoklatvezető Molnár Sándor, a romániai Mária Út Egyesület elnöke volt.

A zarándoklatról Salló Adél (Csíkszereda) élménybeszámolójából kaphatunk ízelítőt:

Szentlélek-zarándoklat címmel szólított meg az esemény május közepén. Legbelül valami ujjongani kezdett, hogy végre a hétköznapok forgatagában milyen jó alkalom ez kicsit megállni, felszusszanni, kiszellőztetni a fejet. Szép idő, gyönyörű táj, könnyed mozgás képe lebegett szemeim előtt. De mi ebben a zarándoklat és hol van a Szentlélek? – tevődtek fel bennem a kérdések. Utunk elején máris körvonalazódott, miben áll jelen zarándoklat jellege és felépítése. Rövid bevezetőt követően a jó Isten és Főcze Imre, Bonaventura OFM áldásával elindultunk az első szakaszon, amelyben ismerkedtünk az elénk terülő tájjal, valamint zarándoktestvéreinkkel. Miután Molnár Sándor, a romániai Mária Út Egyesület elnöke ismertette a zarándoklat felépítését, lényegét, az általam elképzelt kezdeti kép kiszíneződött, tartalommal telt meg.

Utunk következő szakaszát párbeszéd alkotta, ahol a bennünk élő és bennünket éltető tűzről elmélkedtünk. Öröm volt látni a nyitottságot és meghallgatni az őszinte történeteket.

Széphavasra felérve megcsodáltuk a minket körülvevő hegyvonulatokat, majd rövid történelmi felelevenítést követően Bonaventura testvér szentmisét mutatott be a kápolnában.

Ezután következett a zarándoklat csendes szakasza, amely számomra az egyik legkedvesebb, legmeghittebb formája az Istennel való beszélgetésnek, imának, meditációnak. Ilyenkor alkalmunk nyílik nemcsak érzékszerveinkkel, hanem különösen a szívünkkel érzékelni a teremtett környezetünket és annak csodálatos működését. Ezek érzékelésével felhangosítjuk belső hangunkat, amelyet nagyon sokszor hajlamosak vagyunk elnyomni. A természetben való zarándoklat sok olyan képet nyújt, amelyek segítenek visszaterelni minket ahhoz az élethez, amelyben Istenre hagyatkozva élhetünk. „Lám a madarak mely igen reggel énekelni kezdenek / Amire Isten őköt teremté el nem felejdkeznek / Te pedig ember úgy teremtettél az ő szent képére / Tebennéd vagyon az ő szájából kieresztett lelke” (Sebestyén István: Hálaadás, 2017). Ezek a sorok is jól ábrázolják, amit ez a zarándoklat jelentett számomra, hogy a Szentlélek bennünk van, éltető tűzként jelen van.

Csendes szakaszunkat hangos imádságok váltották fel, amelyekbe kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A közös imának megtartóereje van, meg tudja tartani mind az egyént, mind a közösséget, nemzetet. Zarándoklatunkat a pünkösdi ünnephez közeledve hálaadással zártuk. A zarándoklat 15 km hosszú volt, és 7 órát voltunk a természetben.

A Mária-útról

A Mária-út történetét, lelkületét Molnár Sándor, a romániai Mária Út Egyesület elnöke mutatja be röviden:

Magyarországi El Camino-s zarándokok 2006-ban álmodták meg, hogy Kelet-Közép-Európában a nagy hagyományokkal bíró zarándokhelyeket összekössék.

A Mária-út tényleges születési dátuma 2007, amikor elindult Budapestről Csíksomlyóra az első olyan zarándokcsapat, amelynek tagjai 40 napon keresztül gyalogoltak a pünkösdi búcsúra. Azóta már jöttek Lengyelországból, Ausztriából, Svájcból, Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Luxemburgból is.

Erdélyben 2010-ben kezdett a Mária-úti zarándoklás eszméje kibontakozni, ami a lelki-testi megújulás egyik eszköze mind Romániában, mind máshol. Új missziós lehetőség, amikor az egészséges életmód nagyon fontossá vált. A szellemet nehezen tudjuk megfogni, de a testet annál inkább: pl. gyaloglással, kerékpározással, futással. A test és a lélek kölcsönhatása jobban megmutatkozik a természetben, amikor átlépjük a komfortzónánkat, amikor feladjuk a biztos mindennapjainkat. Így a zarándoklat szempontjából a kereszténység az értelmes lélek ápolása testben, ami hozzájárul az egészséghez.

A Mária-út sokrétű üzeneténél fogva minden korosztályt megszólít. Célunk minél többekhez eljuttatni üzenetünket, nemzeti vagy vallási hovatartozástól függetlenül. Erdélyben az elmúlt időszakban ezt az üzenetet különböző rendezvényeken keresztül fogalmaztuk meg: tematikus zarándoklatokon (1Úton, Élő Rózsafüzér, Szakrális Maraton, iskola másként csapatépítő, gyógyító) kerékpáros-, futó-, lovasprogramokon, konferenciákon.

A Covid-19-világjárvány miatt bevezetett egészségügyi szabályozások ellenére szűkebb keretek között szerveztünk zarándoklatokat, amelyet az erdélyi Mária Út Egyesület Facebook-oldalán 2021-ben közel 650 000-en követtek figyelemmel.

A Mária-utat 2021 márciusában a román turisztikai minisztérium nemzeti kulturális úttá nyilvánította, amellyel elismerte a romániai Mária-út önkénteseinek kitartó munkáját. 2022-ben a szezonnyitó zarándoklat nagycsütörtökön volt Csíkkarcfalva és Csíkrákos között.

A szombati Szentlélek-zarándoklattal egy időben Máriapócsról elindult a második pünkösdi zarándokcsapat is, akiknek egy része Budapestről érkezett. A csíksomlyói búcsúra több Mária-utas zarándokcsapat indul: Brassóból, Sepsiszentgyörgyről és az utolsó 100 kilométeren Parajdról. Bárki csatlakozhat: www.100km.mariaut.ro/. Programajánlatokat bővebben a www.facebook.com/erdelyimariaut Facebook-oldalon találnak.

Az írás megjelenik a Vasárnap 2022/21-es számában.