Ünneplésre készül a 100 éves Romániai Magyar Dalosszövetség

0
1058

1921. november 13-án Brassóban 30 énekkar küldötte megalapította a Romániai Magyar Dalosszövetséget (RMD). Ez azonban nemcsak az ország magyar ajkú dalárdáinak, kórusainak adott azóta is töretlenül megtartó erejű megújulást, ismertségi lehetőséget, de a különböző zeneegyesületek országos egybe tömörítésével dal- és zeneművelő tevékenysége minden kisfalu és minden nagyváros muzsikás lelkű emberét megénekeltette. Idén éppen 100 éves a Dalosszövetség: tartalmas ünneplésre készülnek a héten.

Május 13-án, pénteken koszorúzással kezdődik az ünnepi programsorozat a Házsongárdi temetőben, Kolozsváron, Guttman Mihályra emlékezve, de zenei vonatkozású séta is lesz Guttmann Szabolcs műemlékvédő, műépítész vezetésével. Május 14-én, szombaton, a Kolozsvári Református Kollégium dísztermében több előadást is tartanak többek közt a Dalosszövetség kezdeteiről, évszázados múltjának fontosabb állomásairól. Szó esik majd többek között az RMD-nek az erdélyi magyar dalkultúra műveléséért tett munkájáról, kórustalálkozókról, a magyarságtudat és a kórusos élet összefüggéseiről, a liturgikus énekek kórusművekbe integrálhatóságáról, katolikus kóruséletről, erdélyi zeneszerzőkről, Kodály Zoltán örökségéről, az RMD elnökeiről, és természetesen a Dalosszövetség atyjáról, Guttman Mihályról.

Az ünnepségsorozat fénypontja természetesen a kórushangverseny lesz, ugyancsak szombaton délután a kolozsvári Kétágú templomban fellép a Kolozsvári S.Toduță Zenei Főgimnázium Guttman Mihály elemista kórus (III.-IV. osztály), a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Szalman Lóránt Kórusa, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar, a Szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyház Glória vegyeskara, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda, Csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus, a Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus.

A részletes program: