Segíteni – a gyógyulás gyümölcséért dolgozni

0
1193

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program idei harmadik képzését május 10-11-én tartották a csíksomlyói Jakab Antal Házban.

Ahogyan világunk egyre több, egymásra halmozódó különböző kihívásai, terhei egyre nagyobb mértékben növelik a dependencia terjedését, úgy növekedik az erre való odafigyelés szükségessége.

A lelkipásztori feladatok között is egyre nagyobb hangsúlyt kap a segítségnyújtás a szenvedélybetegek és a hozzátartozóik számára. A függőségből való felépülés lehetőségei képzésen Kedves Rita segítőnővér, szociális munkás, addiktológiai konzultáns vezetésével a függőségek, szenvedélybetegségek témakörét járták körül az érdeklődő papok, átfogó rálátást kapva e komplex jelenségre.

Fontos mindenekelőtt helyesen értelmezni a hétköznapokban használt fogalmakat – hol kezdődik a függőség, hogy alakul ki, mit jelent a társfüggőség, hogyan lehet jól segíteni a szenvedélybetegeknek és hogyan a hozzátartozóknak? –, valamint megismerni, megérteni a szerhasználati és viselkedési függőségek formáit, az ezek kialakulásában szerepet játszó tényezőket, a függő gondolkodást, a függőséget kísérő megváltozott személyes és családi működésmódokat, a segítő és segített kapcsolatát. A széles körű szaktudással és sok éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember hasznos – a mindennapi gyakorlatban jól használható és hasznosítható – tárgyi tudást közvetített, „ezáltal e képzésen való részvétel nagy mértékben elősegíti számunkra a lelkipásztori munka hatékonyságát a segítségnyújtásban, megelőzésben” – összegeztek egybehangzóan a résztvevők, akik ugyanakkor azt is kiemelték, mélyen megérintették őket a személyes megosztások, hálásak a képzőnek és egymásnak a nyitott, őszinte, egymásra figyelő, egymástól tanuló, egymást értékelő jelenlétért, együttműködésért.

A „kicsi, de ütős csapat” (ahogyan magukat nevezték) közös szentmisével végezte az első, majd kezdte a második napot. A tartalmas másfél nap külön színfoltja, szívmelengető momentuma volt a Jakab Antal Ház Szent Márk-kápolnájában együtt bemutatott legszentebb áldozat. Az információgazdag és lelket megérintő együttlét nemcsak a segíteni akarásban erősítette a lelkipásztorokat, hanem a tudatban-hitben is, hogy „arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt” (Jn 15,16).

Kép és szöveg: Dávid Tünde

MEGOSZTÁS