Ferenc pápa üzenete a nagyszülők napjára: a gyöngédség menti meg a világot a háborútól

0
1282
Fotó: Archív/Vatican News

Közzétették a szentatya üzenetét a nagyszülők második világnapjára, amelyet július 24-én tartunk. A pápa arra biztat mindenkit, hogy tökéletesedjünk a békés, a gyengékre odafigyelő életmódban, vigyázzunk a világra, és az öregségre úgy tekintsünk, mint az imádság idejére, amely megtéríti a szívet. Felhívja a figyelmet: látogassuk az időseket, ne hagyjuk magukra őket.

Ferenc pápa üzenetében úgy fogalmaz: a családot és a közös otthon békéjét fenyegeti, ha kirekesztjük az időseket azt gondolva, hogy ők már nem teremnek gyümölcsöt. A szentatya a július 24-én esedékes világnapra, amelyet a nagyszülők és idősek érdekében hirdetett meg, a 92. zsoltárból veszi gondolatait: „Még öregkorukban is gyümölcsöt teremnek”. Ez ellentmond a mai világtrendnek, amely erről az életkorról máshogy gondolkodik, és ellentétes sok idős ember beletörődő viselkedésével is, akik nem igen remélnek már, és nem várnak sokat a jövőtől. Ferenc pápa azt mondja: sokan félnek az öregségtől, mint egy betegségtől, ezért kerülnek is minden kapcsolatot az idősekkel. A megoldás gyakran az, hogy intézetekbe zárják őket, ahol majd gondoskodnak róluk. Ez pedig a selejt kultúrája, ami jóváhagyja a mi és az ők kettéválasztását. A szentatya azonban úgy látja: a hosszú élet áldás, az öregek pedig nem számkivetettek, akiktől elhatárolódni kell, hanem Isten jóindulatának élő jelei, aki bőségesen megáldotta őket az élettel. Így fogalmaz: „Áldott az a ház, ahol egy idős ember lakik! Áldott a család, amely tiszteli a nagyszülőket!”

Legyünk tevékenyek időskorban is

„Az időskort nehéz megérteni, mert nem tanultuk meg elfogadni, mert nincsenek előre mutató tervek, csak az ellátásukra vonatkozó megoldások. Az elfedni való ráncokat nézzük és nem a távlatot, ezáltal a selejt kultúráját éljük. A zsoltár segítségünkre siet, mert az Úrban bízva találjuk meg az erőt, hogy megsokszorozzuk a dicséretet. Rá fogunk jönni, hogy megöregedni nemcsak azt jelenti, hogy a test természetesen leépül és az idő feltartóztathatatlanul halad előre, hanem a hosszú élet ajándéka is. Megöregedni nem ítélet, hanem áldás” – mutat rá üzenetében a pápa.

Tevékeny időskort javasol a szentatya a lelki élet szempontjából is: a korosodók is rendszeresen olvassák Isten igéjét, mindennap imádkozzanak, járuljanak a szentségekhez és vegyenek részt a szentmisén. Táplálják a kapcsolatot Istennel és a többi emberrel, mutassanak szeretetet a szomszédaik, a szegények és a szenvedők iránt. Ferenc pápa kiemeli: ezáltal nem pusztán a világ történéseinek szemlélői lesznek az ablakból bámulva a járókelőket, ha ugyanis kiélesítik érzékeiket, hogy felismerjék az Úr jelenlétét, olyanok lesznek, mint az Isten házában zöldellő olajfa, áldást hozva azokra, akik mellettük élnek. Ferenc pápa a gyöngédség forradalmát javasolja gyógyírként.

„Ez a fegyvertelen, spirituális forradalom, amelynek mi lehetünk a főszereplői. Imával kísérjük a szenvedőket, fohászkodjunk a megbékélésért, hogy mindenki a testvért lássa a másik emberben. Legyünk az imádság költői, tanítsuk meg a mai embereknek, hogy olyan gyöngéden és megértően tekintsenek egymásra, ahogy a nagyszülők tekintenek unokáikra” – teszi hozzá a pápa. Hozzáfűzi: az egyik gyümölcs, amelyet teremniük kell a nagyszülőknek, az a világ felett való őrködés: őrízzék szívükben a gyermekeket Ukrajnában, Afganisztánban, Dél-Szudánban… A szentatya üzenete végén arra biztatja a plébániákat és a közösségeket, hogy július 24-én, az idősek világnapján látogassák meg az öregeket, hogy senki ne maradjon magányos ezen a napon.

„Az idősek meglátogatása korunk irgalmas cselekedete. Kérjük Máriát, a gyöngédség anyját, hogy tegyen minket a gyöngédség forradalmáraivá, hogy együtt megszabadítsuk a világot a magány és a háború démonjának árnyékától” – zárja üzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News