Meghívó a nagyváradi Szent László-zarándoklatra

0
1156

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közleménye értelmében húsvét 5. vasárnapján, május 15-én tartják az idei Szent László-zarándoklatot, amelyre az egyházmegye papságát, híveit és vendégeket is várnak. A győri főpásztor, Veres András lesz a főcelebráns és ünnepi szónok, idén a Szent László-hermát a gyulafehérvári szeminárium hatodévesei, pappá szentelésükre készülő diakónusok viszik majd a körmeneten.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit, papjait és szerzeteseit május 15-én, húsvét 5. vasárnapján a nagyváradi székesegyházba. A helyi hagyomány szerint ezen a napon ünneplik az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt. A program 10 órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és ráhangolódással. A főpapi szentmise 11 órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke lesz. Az ünnepre meghívást kaptak a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet végzős papnövendékei, akik a szentmisét követően Szent László ereklyéjét viszik majd a hagyományos hermás körmeneten, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére.

Böcskei László váradi püspök videóban így biztatja és hívja a nagyváradi Szent László-zarándoklatra a híveket: „Hogyan biztosíthatunk magunknak egy jó, kellemes, biztos jövőt? Az első az összefogás, a másik pedig az építő akarás. Ha összefogunk, akkor erősek vagyunk. A találkozásokból, az együttlétből erő fakad. Ha építeni akarunk, […] hisszük azt, hogy van jövőnk, és ezt a jövőt mi magunk akarjuk alakítani Isten segítségével. A jó Isten ajándéka, hogy meghívhatok mindenkit […] egyházmegyénk nagy ünnepére, a Szent László-zarándoklatra. […] Most ismét Szent László nyomdokaiba léphetünk, most ismét megmutathatjuk, hogy van vezérünk, van közbenjárónk. Szent László király járjon közben értünk.”