Ismét bizonytalan a sorsa a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc-líceumnak

1
1322
Archív felvétel (Fotó: Szőcs Csaba)

Újra bizonytalan helyzetbe került a marosvásárhelyi katolikus iskola, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, miután május 4-én közzétett ítéletével a bukaresti Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az iskolát létrehozó miniszteri rendeletet. A Legfelsőbb Bíróság ítéletének indoklását még nem hozták nyilvánosságra, ezért nem lehet tudni, hogy pontosan milyen okokra hivatkozva szüntették meg a tanintézményt. A törvény, amely alapján megalapították az iskolát, mind a mai napig érvényes.

Ugyanilyen módon, ugyanakkor és ugyanezen törvény alapján alapítottak meg egy temesvári ortodox tanintézetet is, ennek létét viszont nem vonták kétségbe azóta sem. Normális körülmények között mindkét iskolát ugyanúgy perbe kellett volna hívni és felülvizsgálni, nemcsak egyiket. Ez ellenben kifejezett kérésre sem történt meg a per folyamán. Diszkriminatív módon csak a katolikus magyar tanintézményt szüntették meg.

A döntés 486 diák, 48 pedagógus és 7 további iskolai alkalmazott sorsára van kihatással.

Tamási Zsolt József iskolaigazgató elsőként a szülőket és diákokat tájékoztatta a helyzetről:

„2018 augusztus 9-én került aláírásra az a Tanügyminiszteri rendelet – amely az iskolánk keresztlevele – a működési engedély kiadásáról. Ezt a rendeletet rosszakaratú emberek intézményeik nevében megtámadták. 2019. november 29-én a marosvásárhelyi bíróság alapfokon eltörölte a keresztlevelünk. A fellebezésünket a bukaresti Legfelső Táblabíróság 2022. április 6-án tárgyalta, és május 4-én közölte ki az eredményt: jogerőre emelte az alapfokú döntést. Így újra műkődési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum. Az indoklást még nem kaptuk meg, s így el se tudom képzelni, hogy mi lehet ebben. Egyeztettem egyházi vezetőinkkel, Kovács Gergely érsek atyával, érdekképviseletünkkel, Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is. Megerősítettek, hogy amint az ítélet indoklása meglesz, és több részletet fogunk tudni, megkeressük és megtaláljuk Isten segítségével a lehetőséget a folytatásra. Mert TUDOM, mert az eddigi viharok sokszor tapasztaltam, hogy ahova sokan pontot akartak tenni, Isten segítségével mi vesszőt tettünk és fogunk tenni, mert nem ért véget az iskola története. Újrakezdünk. Isten segítsége legyen velünk!”

Az iskola pezsgő és lüktető mindennapjai, a diákok és a tanári közösség, a cikluskezdő osztályokba való beiratkozások és a túljelentkezés azt mutatják, hogy erre az iskolára szükség van. A marosvásárhelyi közösség és a római katolikus egyház jogos igénye ez, amelyhez ragaszkodnunk kell.

A szülők és diákok, valamint a cikluskezdő osztályokba beiratkozottak mindannyian aggódnak, hogy lesz-e hol tanuljanak szeptembertől.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, aki szakértőként segédkezett az iskolaalapításban, így nyilatkozott a sajtónak: „Minden diákot, a szülőket és a pedagógusokat is meg kell nyugtatni, nem arról van szó, hogy most megszűnik az iskola. A minisztériumnak kell ezekben a kérdésekben eljárnia a következő időszakban, miután megkapta a bírósági döntést és annak indoklását.” Az iskolaigazgató szerint a tanügyi törvényben szerepel, hogy tanév közben nem módosítható az iskolai ágazat. „Bízom benne, hogy annyira nem lehet rosszindulatú senki, akinek bármiféle döntést kell hoznia, hogy másként értelmezi a tanügyi törvényt, mint ahogy az ott szerepel” – fogalmazott Tamási Zsolt.

A nyolcadikos diákok, akik a képességvizsgára készülnek és pályaválasztás előtt állnak, most egy teljesen bizonytalan helyzetbe kerültek. Ahelyett, hogy a vizsgatantárgyakra, a tanulásra és a felkészülésre összpontosítanának, azzal a helyzettel kell megküzdeniük, hogy hová iratkozzanak majd, ha nem lesznek biztosítva számukra azok az osztályok, amelyekre számítottak, és ahová szívesen járnának.

A pedagógusok és az iskola vezetősége mindent megtesz, hogy ne nyomra rá bélyegét ez az új megpróbáltatás a diákéletre. „Szeretném, ha tudnák, hogy ezután is lépésről-lépésre megyünk előre, a tanórák zajlanak tovább a megszokott módon. A ballagási ünnepségre továbbra is a terv szerint készülünk. A gyerekek természetesen részt fognak venni a vizsgákon, majd a felvételin. Ami a nálunk meghirdetett IX. osztályokat illeti, kérem legyenek még türelemmel, várjuk meg az illetékes hatóságok döntését” – tájékoztatta a szülőket Magyaros Réka, a nyolcadikosok osztályfőnöke.

A szülők és az iskola teljes közössége számít a katolikus egyház és a magyar érdekképviselet támogatására ebben az ügyben.

1 HOZZÁSZÓLÁS