Ferenc pápa kinevezte Magyarország új apostoli nunciusát

0
1229
Fotó: America Magazine

Ferenc pápa Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket nevezte ki Magyarország apostoli nunciusává május 3-án.

Michael Wallace Banach, Memphis címzetes érseke 1962. november 19-én született Worcesterben (Massachusetts, USA). 1988. július 2-án szentelték pappá Worcester Egyházmegye szolgálatára. 1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett.1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein dolgozott, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában.

2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete Bécsi Hivatalában és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszék képviselője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO). 2013. február 22-én Memphis címzetes érsekévé nevezték ki és Pápua Új-Guinea apostoli nunciusává, majd ugyanazon év május 18-án a Salamon-szigetek apostoli nunciusává is.

2016. március 19-én Szenegál apostoli nunciusává nevezték ki és apostoli küldöttnek Mauritániába, abban az évben július 9-én a Zöld-foki Köztársaság apostoli nunciusává is kinevezték. Augusztus 22-én nevezték ki apostoli nunciussá Bissau-Guineába. 2017. május 13-án apostoli nunciussá nevezték ki Mauritániába. Anyanyelve (angol) mellett beszél olaszul, franciául, lengyelül és spanyolul.

Forrás: A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága