Pápai motu proprio, amely a kánonjog egy pontját a legújabb változásokhoz igazítja

0
914

Ferenc pápa módosítja az Egyházi Törvénykönyv 695. kánonját, hogy hozzáigazítsa a kódex hatodik könyvében szereplő, tavaly bevezetett módosításokhoz, amelyek a szerzetesek bűneivel és büntetéseivel foglalkoznak. A rendelkezés valójában egyszerű jogharmonizáció. 

„Pápai motu proprio szükséges a Kánonjogi Kódex egy pontjával kapcsolatos néhány változtatás tisztázásához és annak helyes értelmezéséhez”. A Törvényszövegek Pápai Tanácsának titkára, Juan Ignacio de Chinchetru püspök ezzel magyarázta a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Ferenc pápa kedden kiadott „Recognitum Librum VI” apostoli levelének lényegét. Ferenc pápa „kiigazítása” a 695. kánont érinti a megszentelt élet intézményei tagjainak elbocsátása terén, ugyanis a kódex 6. könyvét tavaly megreformálták a Pascite gregem Dei apostoli konstitúcióval, amely az egyház büntetőjogi szankcióival foglalkozik. „Ebben egyes bűncselekményeket más módon határoztak meg és újakat vezettek be, ráadásul a kánonok egymás utáni sorrendje is megváltozott”.

Pusztán formális kérdés, nem pedig alapvető változás

Az Egyházi Törvénykönyv II. könyvében található 695-ös kánon a szerzeteseknek a rendi közösségből való elbocsátásáról rendelkezik bizonyos bűnök következményeként. „Ez a kánon hivatkozik a kódex VI. könyvének tavaly megváltoztatott kánonjaira, melyek új tartalmi meghatározást és új számozást nyertek. Ezért vált szükségessé a kánon módosítása, hogy a bevezetett változásokhoz igazítsák az érintett törvényszöveget. Ez pusztán formális kérdés, nem pedig alapvető változás” – magyarázta a Vatikáni rádiónak a Törvényszövegek Pápai Tanácsának püspök titkára.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ – Vatican News