A kapcsolatokról szólt a Kárpát-medencei ifjúsági Háló-találkozó

0
1327
Flashmob az eseményen

Csíksomlyón a Jakab Antal Ház adott otthont az idei Kárpát-medencei ifjúsági Háló-találkozónak, amelyet április 22–24. között rendeztek meg. A találkozón közel 80 fiatal vett részt a teljes Kárpát-medencéből. A találkozó mottója egy kérdés volt: „Te fogod már a jelet?”; témája pedig az újrakapcsolódás. Ezt az ifjúsági találkozót évente kétszer szokták megrendezni, mindig más régióban. A tavaly a találkozót délvidéki fiatalok szervezték, ezt követően az erdélyi fiatalokra került a sor. Magyari Tímea főszervező írását közöljük.

A Csíksomlyói Szűzanya lábainál pénteken a szervezőcsapat nagy szeretettel, ugyanakkor kíváncsisággal telten várta az egész Kárpát-medencéből érkező fiatalokat. Ezt követően a résztvevők bekapcsolódtak egy kiscsoportokban zajló játékba, amelyen a regisztrálás feladatát is teljesíteniük kellett. Tekintettel arra, hogy hosszú útról érkeztek, vacsorával folytattuk a programot. Ezt követte a hivatalos megnyitó, ahol többek közt Csobot Györgydeák Szabolcs, az Erdélyi Háló közösség vezetője köszöntötte a találkozó résztvevőit. Este egy rövid szentségimádás során próbáltunk ráhangolódni és lelkileg is megérkezni a találkozóra. A zenei szolgálatot a BOLdoGICS gitárcsoport végezte.

A résztvevők két korosztályra voltak osztva: 16–19 év közötti és 20–30 év közötti fiatalokra. A kisebb korosztály előadója László Rezső csíkcsicsói plébános volt, a 20–30 év közötti fiataloké pedig Takó István, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom plébánosa. Mindkét korosztály egy tartalmas előadást hallgathatott végig, amelyen az előadók abban segítettek minket, hogy elmélkedjünk azon, vajon helyesen tartjuk-e a kapcsolatot önmagunkkal, egymással és Istennel, mindezt közösségben, de egyénileg is megélve. Illetve arról is, hogy miért fontos ezen kapcsolatok kialakítása, folyamatos erősítése. Az előadást követően az elhangzottakat kiscsoportokban beszélhették meg a résztvevők.

Szombat délután több műhelymunka közül választhattak a fiatalok. Az első műhelymunka témája a családi kapcsolat volt, amelyet Kopacz Zsuzsa és Zoltán tartottak. A közösséggel való kapcsolat témáját Szabó Enikő és Lóránt vállalták. Ezen kívül a résztvevők a Szólj be egy szerzetesnek című műhelymunkát is választhatták, ahol bármilyen kérdést feltehettek a Csíksomlyón szolgáló Hugó ferences szerzetesnek. Egy másik műhelymunkát a Zarándoklat és kapcsolatok témával Molnár Sándor, az erdélyi Mária Út Egyesület elnöke tartott, lehetőséget adva a fiataloknak elzarándokolni a csíksomlyói nyeregbe. Az egyik szervezőtársunk, Kopacz Márk is vezetett egy műhelymunkát, amelyen az érdeklődök játékosan megismerhették Csíksomlyó látványosságait. A programok közti szünetekben közösen megtanultuk a találkozó dalára (Pintér Béla: Az én Istenem) koreografált táncot.

Vasárnap eltáncoltuk a flashmobot, amelyet a hivatalos zárás követett. Ezt követően közösen átvonultunk a kegytemplomba, ahol a záró szentmisét Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatta be. Szentbeszédében az irgalmasságról és kapcsolatainkról beszélt. A Háló ifi nevében felköszöntöttük a püspök urat püspökké szentelésének 25. évfordulója alkalmából. A szentmisén az Agnus zenecsoport szolgált.

Hálatelt szívvel tekintünk vissza a hétvégére. Hálával tartozunk Istennek és mindazoknak, akik hozzájárultak, hogy létrejöhessen ez a rendezvény.

Magyari Tímea főszervező

A különböző régiókból érkező néhány résztvevő beszámolóját olvashatják az alábbiakban:

DÉLVIDÉK: A Háló-találkozón nagyon jól éreztem magam, már második alkalommal jöttem el Csíksomlyóra, úgy 3 évvel ezelőtt voltam itt először. Nagyon jó volt ismét újra találkozni a rég nem látott hálós barátokkal, ismerősökkel, de új emberekkel is megismerkedtem. Ugyan hosszú utat tettünk meg, kb. 600 km-t, de ezért a három napért megérte. Nagyon örültem a főszervező személyes meghívásának, olyannyira, hogy háromszor is kitöltöttem a jelentkezési ívet. Ennyire meg voltam indulva Erdélybe, Székelyföldre. A találkozó az újrakapcsolódás tematikára épült, erről hallhatunk előadást Takó István plébánostól, majd ezt beszéltük át a kiscsoportos beszélgetéseken. A délutáni műhelymunkán, ahol részt vettem, a közösségben való szerepünk/helyünk volt a téma, amit Szabó Lóránt és Enikő vezettek. Itt megvitattuk, mi lehet a szerepünk/feladatunk egy adott közösségben, illetve érdekesnek, viccesnek is mondható játékokkal próbáltuk sikeressé tenni a csapatösszhangot, illetve rájönni, hogy mi lehet egy adott pillanatban a szerepünk egy közösségben, csapatban is akár. Közben a szervezők egy érdekes játékot találtak ki, ahol adott feladatokat kellett megoldani, a végső cél pedig Csíksomlyó megmentése volt. A szombat esti vacsora után lehetett bulizni, beszélgetni, társasjátékozni. Vasárnap reggeli után a kiscsoportos beszélgetést zártuk le, illetve elmondtuk, ki milyen élményekkel gazdagodott a találkozón, és hogy nagyon jól éreztük magunkat. Ezt követően egy táncos flashmob volt Pintér Béla zenéjére, majd a kegytemplomba mentünk szentmisére, a zenei szolgálatért a nagyváradi hálós barátaink, az Agnus ifjúsági zenekar volt felelős. A szentmise után ebédeltünk, majd elbúcsúztunk egymástól a következő találkozásig.

Pataki Benjamin, Óbecse

KÁRPÁTALJA: Nagyon jól éreztem magam a Háló-találkozón. Újra felszabadultnak és nyugodtnak éreztem magam, úgy éreztem, hogy a jó társaság és a friss levegő, a természet közelsége és a jól megszervezett programok új emberé tettek, feltöltöttek energiával és pozitivitással. Az első napi szentségimádás és a vasárnapi szentmise gyönyörű kezdete és zárása volt a hétvégének! A közös imádságok során különlegesen is éreztük a jó Isten jelenlétét közöttünk. Mérhetetlenül hálás vagyok a szervezőknek a belénk fektetett türelemért és időért hogy minden rendben legyen. Nagyon várom a következő alkalmat, hogy újra találkozzak azokkal a jó és őszinte emberekkel, akikkel minden Háló-találkozón együtt élvezzük egymás társaságát.

Fazekas Alex, Nagyszőlős

ERDÉLY: Feltöltő érzés újra látni a régi arcokat, érezni a baráti kézfogásokat és a meleg öleléseket. Újra színes a világ, a Kárpát-medencében szétszórt színekkel, hisz mások vagyunk, de mégis ugyanazok, itt, a csíksomlyói segítő Szűz Mária kegyes oltalmában. Végre együtt, új mosolyok, régi mosolyok, régi emlékek, új emlékek, régi barátok, új barátok, erősen összekötve a Háló segítségével. Volt Isten és a vele járó lelki béke, volt játék és problémamegoldás, volt buli és szórakozás, volt életre szóló jó tanács, s a szervezéssel járó pörgős hétvége. Meg kell ismételni!

Guczui Levente, Brassó

FELVIDÉK: A hétvége számomra felejthetetlen élmény marad, nem jártam még Csíksomlyón, így már a hely varázsa is megfogott, vártam a találkozást a rég nem látott barátokkal. Az előadás témája nagyon aktuális volt mindenki életében, amit először nem is gondoltam volna, de a kiscsoportos beszélgetés során, ahogy mindenki szabadon kifejtette véleményét, szinte válaszokat kaptam a fel nem tett kérdésekre. Ezért az élményért vagy érzésért is vagyok hálás az ifi találkozóknak. Köszönet még egyszer.

Kovács Zsuzsanna, Pozsony