Nagycsütörtöki lábmosás a börtönben

0
904

Nagycsütörtökön délután a Ferenc pápa a Rómától északra levő kikötővárosban, Civitavecchiában, az Új Büntetés-végrehajtási Komplexumban mutatta be az utolsó vacsora emlékére az esti szentmisét, ennek keretében megmosta tizenkét, különböző korú, nemzetiségű fogvatartottnak, férfinek és nőnek a lábát.

A Szentszék sajtóirodájának igazgatója, Matteo Bruni arról számolt be, hogy Ferenc pápa beszédében arról szólt, hogy bár a lábmosás különös cselekedetnek tűnhet, Jézus e gesztusával arra tanít, hogy meg kell mosnunk egymás lábát, egymást szolgálnunk kell, mégpedig úgy, hogy semmit nem váru nk cserébe: ez a mindennapokban különösen szép lenne. A tény, hogy Jézus az őt megtagadónak, az őt elárulónak a lábát is megmossa, barátjának nevezi, arra mutat rá, hogy Isten mindig mindent megbocsát. Mi fáradunk bele a bocsánatát kérni! Mindenkinek nyomja vala mi a szívét, régről, és Isten ítél, de furcsa ítélet ez: Isten ítél és megbocsát, mondta Ferenc pápa.

A lábmosás szertartása után a pápa külön is köszöntötte a fogvatartottakat képviselő, jelen levő ötven embert, valamint az őröket és a börtön személyzetét, majd visszatért a Szent Márta-házba.

Forrás: Vatican News