Virágvasárnapi szentmise a temesvári Szent Katalin-templomban

0
1087

Pál József Csaba megyés püspök április 10-én, virágvasárnap a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban a 11 órakor kezdődő román nyelvű szentmisét mutatta be. Koncelebrált Dirschl Johann általános helynök, helyi plébános, Bakó László püspöki titkár, Hiticaș Macedon jelenleg Rómában tanuló lelkipásztor és Hajdú József ny. plébános. A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista látta el.

Virágvasárnappal kezdetét veszi a nagyhét, amelynek középpontjában Jézus szenvedése és halála áll. Erre irányítják a figyelmet a szentmise olvasmányai, valamint a passió, Jézus szenvedéstörténete, amelyet idén Szent Lukács evangéliumából olvastak fel.

A virágvasárnapi szentmise fontos mozzanata a barkaszentelés és a körmenet, amelyre ezúttal a templom előtti téren került sor. – A nagyböjt eleje óta szívünket bűnbánattal és jócselekedetekkel már előkészítettük. Most azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, vagyis szenvedését és feltámadását. Ő ugyanis ezt a misztériumot akarta beteljesíteni, amikor fölment városába, Jeruzsálembe. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezünk meg erről az üdvösségszerző bevonulásról. Lépjünk mi is az Úr nyomába, hogy amint kegyelméből társai vagyunk a kereszthordozásban, ugyanúgy feltámadásának és örök életének is részesei lehessünk – fogalmazott a barkaszentelés szertartása keretében Pál József Csaba megyés püspök.

Szentbeszédében a főpásztor két cselekedetet emelt ki. Egyrészt Jézus hűségére hívta fel a hívek figyelmét, amely mindenkit arra ösztönöz, hogy maradjon hűséges keresztényi küldetéséhez, függetlenül attól, hogyan viselkednek a környezetükben élők. Ugyanakkor a megyés püspök feltette a kérdést: amikor a tömeg Jézus keresztre feszítését követelte, hol voltak a tanítványai, akik résztvevői voltak a tanításának, a csodatételeinek?

– Az ő hangjukat nem halljuk. Talán mert a tömeg mást kiáltozott. Mi, mai keresztények, vajon nem vagyunk-e hasonló helyzetben? A világ mást kiáltoz. Hol van a mi hangunk, milyenek a szavaink, a magatartásunk? Sokszor a mi hangunk sem hallatszik elég erősen, a mi keresztényi magatartásunk sem látszik kellően – mondotta a főpásztor.

A szentmise a temesvári püspökség, valamint a temesvár-belvárosi plébánia közösségi oldalán visszanézhető.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája